Snažno osudili njezino ponašanje

HSPF: Ponašanje Pendeš grubi je izraz nepoštovanja prema hrvatskim biračima

HSPF se oglasio povodom pojavljivanja ministrice Pendeš na svečanosti obilježavanja dana OS BiH gdje je sudjelovala u smotri svečanog stroja i predaji raporta članovima bh. Predsjedništva - Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću.
Vijesti / Politika | 01. 12. 2018. u 13:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski studentski politološki forum (HSPF), koji djeluje na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, snažno osuđuje ponašanje ministrice obrane BiH Marine Pendeš koja je pristankom na suradnju sa simbolom hrvatske obespravljenosti poručila hrvatskim biračima da je takav izbor u potpunosti legitiman, legalan i u skladu sa Ustavom BiH.

''Takvo ponašanje smatramo grubim izrazom nepoštovanja prema svim hrvatskim biračima koji su glasovali na izborima, a čija je demokratska volja pregažena. Posebno je zabrinjavajuće što ministrica Pendeš dolazi iz stranke HDZ BiH, koja uživa najveće povjerenje hrvatskih birača i samim time ima najveću odgovornost u borbi za ravnopravan položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH.

S tim u vezi, pitamo se hoće li i sam HDZ BiH toleriranjem ovakvih postupaka prihvatiti gaženje izborne volje hrvatskog naroda ili će vjerodostojnom politikom opravdati ukazano povjerenje birača?

Nijedna politička stranka pa tako ni pojedinac nisu i nikada ne smiju biti iznad interesa Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH. Shodno tomu, držimo da je takav čin ministrice Pendeš apsolutno nedopustiv i da se ne smije ponoviti, stoga je jedini razuman i dostojanstven potez neopoziva ostavka'', stoji u priopćenju Ureda za odnose s javnošću HSPF-a.

Pendeš: U Rajlovcu sam bila zbog hrvatskih vojnika

Marina Pendeš, ministrica obrane BiH i članica Predsjedništva HDZ-a BiH je u izjavi za Dnevnik.ba je govorila o proslavi Dana oružanih snaga BiH i odgovorila na prozivke iz hrvatskog korpusa onih koji joj to spočitavaju.

Ne pristajem na to da se legitimno izabrani predstavnici Hrvata u BiH povlače iz institucija u Sarajevu. Mi se kao narod tek trebamo izboriti za ono što nam pripada po Ustavu BiH, odnosno, i slovu i duhu Daytona, kazala je Pendeš.

Smatra kako je njena i moralna i pravna obveza bila jučer prisustovati Danu oružanih snaga BiH.

"To su i moje, naše, Oružane snage BiH. Tamo sam bila i zbog Hrvata-vojnika postrojenih i svih 2 tisuće hrvatskih djelatnika u Ministarstvu obrane BiH", kazala je Pendeš.

Dan Oružanih snaga BiH, prema njenim riječima, je dan kojeg proslavljaju i trebaju slaviti Hrvati u BiH jer je u OS BiH i hrvatska komponenta koja baštini tradiciju HVO-a.

Na jučerašnjoj proslavi u Rajlovcu, ja sam ujedno, i kao Hrvatica i ministrica obrane BiH, legitimno izabrana i predstavljala hrvatski narod u BiH. A prijavak se podnio Željku Komšiću jer Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, nije došao uopće, kazala je Pendeš.

Naglasila je kako bi puno gore bilo da uopće nije prisustvovala toj svečanosti.

"Znači li to da bi se svi Hrvati iz institucija u Sarajevu trebali povući i odustati od borbe za potpunu jednakopravnost? Smatram da to nije nikakvo rješenje. Bitka za ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH traje u Sarajevu i samo se tamo može dobiti, a ne s nekih udaljenih i sigurnih pozicija", kazala je Pendeš.

Podsjećamo, Hrvatska republikanska stranka još jučer se obratila priopćenjem u kojem, između ostaloga, traže ostavku ministrice Pendeš.

Kopirati
Drag cursor here to close