Zveckanje

HSP pozvao Hrvate da proizvode oružje

''Predlažemo da se sa tvrtkama iz Hrvatske nađe model suradnje oko proizvodnje Prvog hrvatskog pištolja ili neke jurišne puške oštrog zrna, nasljednika nekadašnjeg 'Uzija''', navodi HSP.
Vijesti / Politika | 13. 11. 2020. u 09:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Srbi i Bošnjaci zveckaju oružjem a Hrvati im pune proračune'', priopćila je Hrvatska stranka prava (HSP) koja je objavila kako  ''s pozornošću prati zveckanje oružja između Bošnjaka i Srba''.

''Čelnik Bošnjaka Bakir Izetbegović svako malo teatralno predstavlja neki proizvod namjenske industrije bilo streljiva iz Konjica ili granate iz Bugojna. I to čini bez imalo stida što u tim općinama, nema više Hrvata, iako su nekada bili, u najmanju ruku 'republički prosjek' od 17 posto, dok su danas u tragovima, i naravno Bakir Izetbegović to ne smatra etničkim čišćenjem. Hrvati u Bugojnu ili Konjicu su danas nacionalna manjina i neprepoznatljivi su u institucijama općinske vlasti, i to nije problem, dok je problem ugroženost Bošnjaka u 'zapadnom Mostaru'. S druge strane, predstavnici Srba samo gledaju kako će se priključiti Srbiji i njihovog predsjednika Aleksandra Vučića stalno zazivaju kao spasitelji i posrednika u nabavci naoružanja i helikoptera iz 'majke Rusije''', navodi se u priopćenju za javnost HSP-a kojeg potpisuje Nikola Raguž.    

U priopćenju se navodi da su Hrvati za to vrijeme ostali nigdje i da je pitanje kako oni u BiH mogu graditi svoju sigurnost.

''Umjesto da se i mi naoružamo, 'za ne daj Bože', mi Hrvati samo punimo proračune kako bi se drugi naoružavali. Ovom prigodom javno pitamo lidera Hrvata dr. Dragana Čovića, što poduzima po pitanju sigurnosne ugroze i opasnosti za nas Hrvate u BiH. Mi nismo u NATO savezu kao Republika Hrvatska, i zapadna granica je sve tvrđa, tako da se opravdano pitamo u kojem segmentu mi možemo graditi svoju nacionalnu sigurnost. Predlažemo da se sa tvrtkama iz Hrvatske nađe model suradnje oko proizvodnje Prvog hrvatskog pištolja ili neke jurišne puške oštrog zrna, nasljednika nekadašnjeg 'Uzija' ili nekog drugog jurišnog naoružanja u kojem smo mi Hrvati tradicionalno bili dobri. Svima je jasno da od sajma u Sokolu više nema ništa, i vrijeme je da se vrati prvobitnoj namjeni, a to je proizvodnja vojne opreme i namjenske industrije. Također, projekt o dislociranom studiju Fakulteta ili Sveučilišta u Mostaru, također je propao, i uzme li se u obzir da se studentima ne održavaju predavanja niti u gradu, a taman da se to radi u prigradskom selu, jasno je da se promašilo u strategiji razvoja i planiranja. Sokolove hale ne moraju kao nekada proizvoditi helikoptere i dijelove za mlazne motore, ali vidimo da od sajma i sveučilišta nema ništa, pa je jedino opravdano da se vrate strojarske glodarice i strugovi, te da se krene obrađivati metal, bilo obojeni ili crni'', navodi se u priopćenju. 

HSP je pozivao predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da sa prijateljima iz Hrvatske i Europske pučke stranke, osigura takve poslove kako za gospodarstvo, tako i za sigurnost, ''a ne da se stalno bavi izbornim zakonom i ugroženosti''.

''Mi Hrvati se moramo okrenuti konkretnim problemima i projektima od kojih ćemo imati višestruki interes, prije svega gospodarski i sigurnosni. Mi moramo proizvoditi, jer Europa cijeni samo proizvođače i radnike a nikako priče, posebice ne one potrošene. Najveća pogreška Samouprave je bila raspuštanje HVO-a, a danas je naša najveća pogreška nepostojanje proizvodnje i odlazak mladih. Koja je naša strategija opstanka za 20 ili 30 godina? U ovih 20 godina u Americi su se promijenila 4 predsjednika, a u nas je vazda 'zna se', pa onda taj i treba odgovoriti na pitanja što sutra!?'', navodi HSP u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close