HSP protiv studenata

HSP: Most Avenija-Sutina treba nositi ime ''Most Blaža Kraljevića''

U HSP smatraju kako prijedlog da se most zove „Studenski most“ smatraju neumjesnim.
Vijesti / Politika | 03. 02. 2018. u 09:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Hrvatske stranke prava (HSP) pledira da bi se novi most 'Avenija-Sutina' u Mostaru, koji će uskoro biti pušten u promet, trebao zvati po Blažu Kraljeviću. Razlog tomu je višestruk, a prije svega što je riječ o čovjeku koji je dao život za poboljšanje bošnjačko-hrvatskih odnosa i koji je bio protiv rata Bošnjaka i Hrvata, odnosno postrojbi Armije BiH (ABiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), te zbog toga izgubio život uz svoje suborce u Kruševu nadomak Mostara", navodi se u priopćenju HSP-a.

"Zapovjednik Hrvatskih oružanih snaga (HOS) general Blaž Kraljević je u to vrijeme bio vizionar i tražio je od obiju strana, posebice hrvatske strane da se ne ide u oružane sukobe s tadašnjim Muslimanima, odnosno Bošnjacima. Zbog toga svog stava i politike suradnje Bošnjaka i Hrvata, a borbe protiv srpsko-crnogorskog agresora, iz još uvijek nerazjašnjenih razloga, sačekan je i mučki ubijen sa pratnjom od osam suradnika vojnika.

Danas vidimo svu pogubnost te pogrešne politike iz Gruda koja je zaboravila na projekt 'Velike Srbije' i otvorila rat na dva fronta, što je dovelo do sloma pozicije hrvatske vojske i same hrvatske politike u BiH te koja je cementirana Daytonskim mirovnim sporazumom.

Međunarodna zajednica i svjetske sile su odlučile da nas Hrvate ponovno vrate u Federaciju BiH sa Bošnjacima, i to u daleko težim uvjetima nego smo imali da se nije išlo u oružani sukob sa Bošnjacima. Bošnjaci i Hrvati su u povijesti više puta bili na istim stranama, od Drugog svjetskog rata pa kroz komunizam i po Golom otoku i političkim kazamatima, do posljednjeg Domovinskog rata.

Hrvati nikada neće imati prijatelja u Srbima, a svojom politikom su narušili odnose sa Bošnjacima, i zbog toga vidimo Blaža Kraljevića kao sponu daljnje gradnje boljih odnosa, i spajanja, ne samo dvije obale Neretve, nego i spajanja lijeve i desne strane Mostara u korist europskog puta BiH", priopćeno je iz te stranke u dopisu poslanom medijima.

"Nažalost, i dan danas, neki opet provode prosrpsku politiku u ime Hrvata, i dodvoravaju se Miloradu Dodiku i Aleksandru Vučiću, predsjednicima Republike Srpske i Republike Srbije, umjesto da razgovaraju na distanci, i prihvate dokazanu pravašku politiku. S druge strane sa Bošnjacima i službenim Sarajevom treba otvoriti istinski dijalog i pomirbu Hrvata i Bošnjaka kao dva naroda koji su ključ uspjeha BiH kao članice EU-a.

Prijedlog da se most zove 'Studenski most' smatramo neumjesnim, jer mislim da je svakome jasno da je riječ o nekim novim ili bolje rečeno starim ideologijama o tome kako su mladi, bratstvo i jedinstvo, zločinačkim stazama revolucije, itd., stvar daleke komunističke prošlosti", zaključeno je u dopisu.

Kopirati
Drag cursor here to close