Kršenje europske prakse

HS BiH izražava žaljenje zbog neusvajanja predložene izmjene Izbornoga zakona

Vijesti / Politika | 21. 09. 2017. u 16:39 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska stranka BiH izrazila je žaljenje što zastupnici u Zastupničkome domu Parlamenta BiH nisu usvojili predložene izmjene Izbornoga zakona u kojima se predlaže zabrana kandidiranja na izborima pravomoćno osuđenim osobama za počinjene ratne zločine.

Iz te stranke ocjenjuju jadnim što je, kako kažu, ponovno politikanstvo nadjačalo europsku praksu koja sudjelovanje na izborima onemogućuje osuđenim ratnim zločincima.

"Za našu stranku nema nikakve dvojbe, pravomoćno osuđenim osobama za počinjene ratne zločine nema mjesta na kandidatskim listama za bilo koje izbore u BiH. Hrvatska stranka je također i za usvajanje Zakona o zabrani negiranja genocida i njegovoga poricanja ili marginaliziranja. Uz to predlažemo da se novim Zakonom zabrani i kandidiranje osobama koje su pravomoćno osuđene za teška kaznena djela iz oblasti korupcije i kriminala", priopćili su u četvrtak iz Hrvatske stranke BiH.

Dodaju kako dokazani i osuđeni počinitelji za takvo društveno zlo nikako ne bi smjeli biti u zakonodavnoj ili izvršnoj vlasti jer će to zasigurno biti ozbiljna prepreka u kreiranju pravne države po uzoru na sve razvijene europske zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close