Sjednica u Mostaru

Hrvatsko zajedništvo: Devedesetka predstavila poteze koalicije

Ideja vodilja ove koalicije je poniznost u služenju vlastitom narodu i vlastitoj državi, dodao je Cvitanović.
Vijesti / Politika | 18. 07. 2018. u 13:43 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici stranaka koje čine Koaliciju Hrvatsko zajedništvo sastale su se u srijedu u Mostaru da bi, nakon završetka formalnosti oko formiranja i predaje izbornih lista, Hrvatima u BiH predstavili koaliciju koja će, kako su istaknuli, hrvatskom narodu na narednim općim izborima ponuditi do sada najkvalitetniju mogućnost izbora.

Po riječima predsjednika HDZ-a 1990 Ilije Cvitanovića, kandidati Hrvatskog zajedništva spremni su "ponuditi nacionalno odgovorniju, pošteniju i transparentniju politiku u predstavljanju hrvatskog naroda u BiH".

''Ovdje je danas dvanaest političkih subjekata okupljenih s idejom da promijene loše predstavljanje Hrvata u BiH i da Hrvatima u BiH ponude mogućnost promjene politike koja 20 godina ne rješava ni nacionalne probleme, ni probleme hrvatskog čovjeka, ni probleme BiH'', kazao je Cvitanović na konferenciji za novinare.

Ideja vodilja ove koalicije je poniznost u služenju vlastitom narodu i vlastitoj državi, dodao je Cvitanović.

Na današnjem sastanku, uz ostalo, dana je puna potpora kandidatkinji te koalicije za članicu Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dijani Zelenika.

''To je najlegitimniji kandidat s najširom potporom za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i kao takva će biti izabrana 7. listopada 2018. godine'', ustvrdio je Cvitanović.

Govoreći o političkim pitanjima koja tište BiH, predsjednik HDZ-a 1990 dotaknuo se sutrašnje sjednice Doma naroda FBiH, kazavši kako će na toj sjednici pet najvećih političkih stranaka s političkim sjedištem u Sarajevu ponovo poslati poruku Hrvatima u BiH "da većina svojim rukama može pokazati nadmoć nad manjinom" i da će "još jednom pokušati rušiti ustavne temelje BiH".

Bljesak.info / S konferencije za medije Hrvatskog zajedništva



''Nije dobro to što rade, što će na silu izglasovati zakon o izbornim jedinicama, što derogiraju državu BiH u koju se najviše kunu i to neće proći'', ocijenio je Cvitanović.

Poručio je kako BiH može opstati i živjeti jedino kao zemlja ravnopravnih i konstitutivnih naroda Hrvata, Srba i Bošnjaka i svih njenih građana koji se identificiraju na način koji je njima najprihvatljiviji.

''Poruka s današnjeg sastanka hrvatskom narodu u BiH je da smo zatomili sve međusobne razlike i dogovorili se o zajedničkom nastupu na izborima da ponudimo narodu mogućnost da bira želi li nastavak politike koja 20 godina u dogovoru s politikama bošnjačkog i srpskog naroda drži zarobljene i hrvatski narod i sve ostale narode u BiH ili želi potpunu promjenu političkog smjera. Ja jamčim da ljudi okupljeni u ovoj koaliciji nude takvu politiku u predstavljanju Hrvata u BiH'', poručio je Cvitanović.

Hrvatsko zajedništvo će, dodao je, biti na prvoj crti obrane svakog nacionalnog interesa u BiH, ali ono će inzistirati i težiti kompromisu s ostalim narodima "jer ovo je zemlja u kojoj bez dogovora nema opstanka, u kojoj bez uvažavanja nema rješavanja nacionalnih pitanja".

Kopirati
Drag cursor here to close