Picula

Hrvatsko pitanje i 'veto skupine' u BiH

Picula kaže kako je riječ o problemu koji se može riješiti ako se na pravi način interpretira i ispravno primijeni ustavno-pravna praksa iz nekih drugih država članica EU.
Vijesti / Politika | 27. 03. 2018. u 12:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Treći entitet osnažuju oni koji osporavaju jednakopravnost Hrvata u BiH'', rekao je hrvatski eurozastupnik Tonino Picula koji je sudjelovao na nedavno održanom Znanstveno-stručnom skupu u Neumu posvećenom rješenju hrvatskog pitanja za europsku BiH.

Tom prigodom pozvao je na hitnu promjenu Izbornoga zakona te nadogradnju Daytonskoga sporazuma tvrdeći kako će se, sa sadašnjom strukturom te nespremnošću političkih ''veto skupina'' BiH nastaviti nalaziti na kraju niza zemalja regije koje aspiriraju za članstvo u EU.

''Čini mi se kako Hrvati na dobar način artikuliraju svoje političke ambicije pozivajući se s jedne strane na ono što se ne konzumira u okviru postojećih daytonskih mogućnosti koje oni imaju, a s druge strane promatraju naprijed. Promatraju BiH kao sutrašnju članicu EU, a ona se ne može približiti članstvu ako ne ispoštuje osnovni set vlastitih regula ili demokratskih standarda koji moraju vrijediti za bilo koju složenu, ali demokratsku državnu zajednicu'', rekao je Picula, prenio je Večernjak.

Picula kaže kako je riječ o problemu koji se može riješiti ako se na pravi način interpretira i ispravno primijeni ustavno-pravna praksa iz nekih drugih država članica EU koje po svim svojim karakteristikama podsjećaju na BiH.

''Dakle, riječ je o složenim državnim zajednicama koje su u pravilu višenacionalne i u kojima postoji konstantna potraga za raspodjelom utjecaja središnje vlasti i autonomnih, regionalnih jedinica. To samo po sebi podrazumijeva da te zajednice moraju participirati u ukupnome životu zemlje. BiH je, istina, nešto drukčija. Ona nije članica Europske unije, a želi to biti'', rekao je, između ostalog, Picula.

 

Kopirati
Drag cursor here to close