Posjeta

Hrvatsko izaslanstvo u Mostaru: Građani ove zemlje zaslužuju razvitak

Uime Vlade Republike Hrvatske sastanku je nazočila ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske i ministar vanjskih i europskih poslova…
Vijesti / Politika | 28. 11. 2020. u 10:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović sastao se danas u Mostaru s izaslanstvom Vlade Republike Hrvatske.

Uime Vlade Republike Hrvatske sastanku je nazočila ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske Nataša Tramišak i ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman.

Foto: Bljesak.info / Dragan Čović

Čović je rekao kako su gosti danas upoznati sa svim što trenutno radi HDZ BiH te se osvrnuo i na nedavne izjave povodom 25. godišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma.

Video: Čović: Optimističan sam oko izmjene Izbornog zakona BiH

"Imamo i dalje različite stavove, ali tragamo za rješenjima. Tragamo, ustvari, za oblikovanjem Ustava na tragu prelaska iz dejtonske u evropsku fazu. Nemamo u ovom trenutku dovoljno kvaliteta u parlamentarnoj raspravi, a podsjećam i kako nam je za promjene potrebna dvotrećinska većina. Optimističan sam i vjerujem da ćemo u prvoj polovini naredne godine imati izmjene Izbornog zakona BiH, koje će garantirati legitimno predstavljanje svih konstitutivnih naroda", najavio je Čović.

Foto: Bljesak.info / Nataša Tramišak

Ministrica Tomišak iskazala je veliku podršku HDZ-u BiH, kazavši da su dva HDZ-a jedinstvena u svemu u Mostaru, kao i u ostalim gradovima Bosne i Hercegovine.

Grlić-Radman je pozdravio napore po pitanju privredne i prekogranične saradnju dviju država, napominjući kako česti dolasci hrvatskih dužnosnika u BiH potvrđuju potpunu posvećenost Hrvatima u BiH i Bosni i Hercegovini uopće.

Foto: Bljesak.info / Gordan Grlić Radman

"BiH gledamo kao stabilnu cjelinu s harmoničnim odnosima naroda. Izbori u Mostaru su dobra vijest nakon 12 godina. Pozdravili smo dogovor lidera bošnjačkog i hrvatskog naroda iz lipnja, uz nadu da će se nakon Mostara posljedično izmijeniti i Izborni zakon BiH. To je nužno za ravnopravnost svih naroda. I to je duh i slovo Daytona. BiH bi u tom slučaju postala prosperitetna i funkcionalna država, što Hrvatska snažno podržava. Posebno ovdje mislim na članstvo u NATO-u. Građani ove zemlje zaslužuju razvitak. Ako već želimo BiH u EU i NATO-u, potrebne su nam europske vrijednosti i vladavina prava. Izmjene izbornog zakona jamčile bi jednakopravnost građana", naveo je Grlić-Radman.

Kopirati
Drag cursor here to close