Borovac

Hrvatski zastupnici protiv odluke o Salakovcu

Istaknuto je kako se Klub hrvatskih zastupnika, kao i nekoliko drugih županijskih skupština u FBIH protivi ovakvim potezima odlazećih ministara…
Vijesti / Politika | 06. 12. 2019. u 13:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac u tehničkom mandatu i u odlasku, ne iz kampa Vučjak nego iz Vijeća ministara BiH, daje izjave koje opet potvrđuju paušalan rad te uznemiravaju stanovnike HNŽ-a'', navodi se u priopćenju za javnost Kluba hrvatskih zastupnika u skupštini Hercegovačko-neretvanske županije.

Naglašava se kako bi ministrica Borovac svojim aktivnostima trebala dati dio rješenja no s porukama koje šalje u stvarnosti postaje novi dio ukupnog problema s nezakonitim migracijama.

''U potpunosti je zanemarena aktivnost sustavne pripreme BiH i koordinacije relevantnih institucija za prihvat nezakonitih migranata, pitanja smještaja i skrbi, a posebice humanitarnog nadzora maloljetnih osoba bez pratnje u privremenim kampovima uz asistenciju centara za socijalni rad. Nepostojanje bilo kakve smislene strategije i koordinirano rješavanje problema nezakonitih migracija potvrđuje joj i kolega Mektić (Dragan, ministar sigurnosti, op.a.), odlazeći ministar Vijeća ministara BiH'', navedeno je.

Zastupnici navode kako se Koordinacijsko tijelo s ciljem bavljenja općeg problema nezakonitih migracija ali i procesa prihvata terorista ISIL-a iz BiH te deradikalizacije njihovih obitelji i djece ''nikad nije sastalo da sustavno pokuša riješiti ovaj iznimno zahtjevan, složen i opasan problem za stanovnike BiH''.

''Rezultati rada na ovom problemu ministara Borovac-Mektić su dobri koliko uvjeti u kampu Vučjak i sigurnosno stanje u Bihaću. Žitelji HNŽ-a imaju još uvijek svježe pamćenje kako je ministar Mektić uredno očistio Sarajevo od migranata da bi taj grad uredan dočekao (turskog predsjednika) Erdogana i njegov predizborni skup. Od tada  se bez ikakve strategije i koordinacije nezakoniti migranti premještaju po BiH'', navodi se.

Istaknuto je kako se Klub hrvatskih zastupnika, kao i nekoliko drugih županijskih skupština u FBIH protivi ovakvim potezima odlazećih ministara ''koji očito svojim potezima stvaraju još veće probleme s posljedicom stvaranja problema i u drugim županijama kakve već mjesecima imamo na području Unsko-sanske županije''.

''Stanovnici HNŽ-a pitaju ministricu Borovac i ministra Mektića kakav im je odgovor za narušenu sigurnosnu situaciju zbog prekršajnih i kaznenih djela koje su počinili nezakoniti migranti. Ministrice Borovac što je s ljudskim pravima stanovnika HNŽ-a? Smatramo kako bez rasprave lokalne zajednice te bez mišljenja i stava Skupštine HNŽ-a ne možete i ne smijete raditi jednostrane poteze i odluke, bez ikakve koordinacije'', navode zastupnici u priopćenju za javnost.

Naime, ministrica Borovac je na sastanku s povjerenicom za ljudska prava Vijeća Europe Dunjom Mijatović iskazala spremnost Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice da se u Salakovcu osigura smještaj za maloljetnike bez pratnje, a koji su evidentirani u kampu Vučjak.

Kopirati
Drag cursor here to close