Dužnosnici mole za glasove

Političari iz BiH traže podršku iseljenika iz Njemačke za jesenske izbore

Čuljak je objasnio da svi građani podrijetlom iz BiH mogu izvaditi identifikacijske dokumente potrebne za glasovanje prije isteka procesa registracije birača koji se očekuje tijekom kolovoza.
Vijesti / Politika | 25. 03. 2018. u 14:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski svjetski kongres Njemačke pozvao je Hrvate podrijetlom iz Bosne i Hercegovine da se prijave i dopisno glasuju na općim izborima u jesen kako bi pomogli Hrvatima da ostanu jednakopravan i konstitutivan narod u toj zemlji, priopćeno je u nedjelju iz Hrvatskog narodnog sabora BiH. 

Hrvatski svjetski kongres Njemačke organizirao je u subotu u Bad Homburgu tribinu na kojoj su sudjelovali hrvatski dužnosnici iz Republike Hrvatske i BiH.

Dužnosnici iz RH rekli su da je  politika službenog Zagreba desetljeće i pol zanemarivala BiH i poziciju Hrvata u toj zemlji, a da se sada to znatno promijenilo te se nastoji snažno pogurati put BiH u Europsku uniju i uspostaviti punu jednakopravnost Hrvata u ovoj zemlji.

O važnosti predstojećih izbora govorili su na tribini i predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i saborski zastupnik Božo Ljubić, predsjednik Saborskog odbora za vanjsku politiku i međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač, državna tajnica u ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić, državni tajnik u Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, te organizator tribine i čelnik Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačke Franjo Akmadža.

Ljubić je istaknuo važnost promjene izbornog zakona kako bi se onemogućilo da brojniji Bošnjaci i Srbi biraju Hrvatima političke predstavnike u vlasti na svim razinama vlasti, što je naložio i Ustavni sud BiH.

Državna tajnica Bušić, državni tajnik Milas i predsjednik Saborskog odbora za vanjsku političku Kovač istaknuli su da je ustavna obveza Republike Hrvatske skrbiti se o Hrvatima u iseljeništvu, a napose u Bosni i Hercegovini s obzirom da je RH potpisnik i Daytonskog sporazuma.

Kako se navodi u priopćenju, govornici su podržali zajedništvo Hrvata na predstojećim izborima i pozvali iseljene Hrvate da daju doprinos u zajedničkoj borbi za opstojnost sunarodnjaka u Bosni i Hercegovini.

Tugomir Čuljak, savjetnik i izaslanik hrvatskog člana BiH Predsjedništva Dragana Čovića izvijestio je Hrvate iz BiH da pravo glasa na izborima imaju svi punoljetni državljani Bosne i Hercegovine koji žive u Republici Hrvatskoj  i iseljeništvu, a imaju osobnu iskaznicu u BiH ili neku od važećih identifikacijskih isprava.

Izabran za koordinatora srednje Njemačke za Opće izbore u BiH Čuljak je objasnio da svi građani podrijetlom iz BiH mogu izvaditi identifikacijske dokumente potrebne za glasovanje prije isteka procesa registracije birača koji se očekuje tijekom kolovoza i na taj se način registrirati za izbore prije zaključivanje biračkih popisa.

Kopirati
Drag cursor here to close