MORH

Hrvatska zatražila službeno očitovanje Izraela, spremna poništiti odluku o vojnim avionima

Hrvatska je ovaj vrlo složen projekt vodila na sustavan, profesionalan i transparentan način, vodeći se isključivo hrvatskim nacionalnim interesima, poručuje MORH.
Vijesti / Politika | 03. 01. 2019. u 14:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske zatražilo je od Države Izrael da ga do 11. siječnja službeno izvijesti može li isporučiti avione koje je Hrvatska odabrala u transparentnom postupku na međunarodnom natječaju, a u slučaju da to ne može učiniti Hrvatska će poništiti odluku o odabiru višenamjenskog borbenog aviona.

MORH je u priopćenju ponovio kako je obveza Izraela ishoditi odobrenje Vlade SAD-a za isporuku zrakoplova u odgovarajućoj konfiguraciji Hrvatskoj. "Kada nas Država Izrael službeno izvijesti o navedenom, pravovremeno ćemo upoznati hrvatsku javnost", stoji u priopćenju.

U slučaju da zbog nesporazuma koji su nastali između Izraela i SAD-a Hrvatska ne može kupiti avione koje je odabrala, hrvatska Vlada će poništiti odluku o odabiru višenamjenskog borbenog aviona od 29. ožujka 2018.

Hrvatska je ovaj vrlo složen projekt vodila na sustavan, profesionalan i transparentan način, vodeći se isključivo hrvatskim nacionalnim interesima, poručuje MORH.

I predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u četvrtak je potvrdio da će se raspisati novi natječaj za nabavu borbenih zrakoplova ako Izrael, zbog protivljenja SAD-a, ne bude mogao isporučiti zrakoplove F-16 Barak kakve je ponudio Hrvatskoj, prenosi Hina.

"Ako avioni neće biti u skladu s onim što smo dogovorili, posao se neće realizirati i ići će se u novi natječaj", izjavio je Jandroković novinarima u Saboru.

"Ili će avioni biti onakvi kakvi su ispregovarani ili se ide u novi natječaj", poručio je Jandroković.

Premijer Andrej Plenković izjavio je na početku Vladine sjednice kako očekuje konačna i jasna očitovanja Izraela i SAD-a o nabavi borbenih zrakoplova, te najavio kako će Vlada nakon toga donijeti odluku o sudbini tog natječaja.

"Očekujemo konačna i jasna očitovanja Izraela i SAD-a i nakon toga ćemo donijeti odluke. Vlada čvrsto stoji kod odluke da možemo ići u fazu realizacije isključivo onakve ponude kakva je bila prihvaćena i predložena od stručnog tima Ministarstva obrane. Sve ostalo zahtijevat će našu odluku da se taj proces poništi, a nakon toga ćemo donositi odgovarajuće odluke kako dalje u vezi te strateške odluke", rekao je Plenković.

Kopirati
Drag cursor here to close