Džaferović

Hrvatska vrijeđa zbog Komšića, plaća je velika, a bloka nema bez SDA

Džaferović ocijenio je kako se Hrvatska prema BiH ponaša na uvredljiv način time što odbija priznati legitimitet Željka Komšića…
Vijesti / Politika | 03. 12. 2020. u 07:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Ako želi dobre odnose s BiH Hrvatska će morati promijeniti politiku", kazao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je u intervjuu za N1 potvrdio i kako se na izborima 2022. godine neće natjecati za još jedan mandat u Predsjedništvu BiH.

To je, dalo bi se zaključiti, neizravna naznaka kako će kandidaturu prepustiti predsjedniku Stranke demokratske akcije (SDA) Bakiru Izetbegoviću.

Hrvatska vrijeđa

Džaferović ocijenio je kako se Hrvatska prema BiH ponaša na uvredljiv način time što odbija priznati legitimitet Željka Komšića kao hrvatskog člana Pre4dsjedništva te je poručio kako će se takav odnos morati promijeniti.

Video: N1 Pressing: Šefik Džaferović (2. 12. 2020.)

Komentirajući raniju izjavu ministra vanjskih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana kako Komšića nitko u Hrvatskoj neće primiti jer ga se ne smatra legitimno izabranim predstavnikom Hrvata u Predsjedništvu BiH, Džaferović je rekao kako to smatra uvredljivim za BiH jer se na taj način pokazuje da Hrvatska ne poštuje "legalne i legitimne odluke građana BiH" pa i Daytonski sporazum kojim je propisan način biranja članova Predsjedništva BiH.

Odgovarajući na pitanje o zahtjevima za izmjenama izbornog zakona BiH kojima bi se osiguralo da se hrvatski član Predsjedništva BiH bira glasovima Hrvata, Džaferović je kazao kako je izborna pravila moguće mijenjati samo na temelju poštivanja presuda Europskog suda za ljudska prava koje traže uklanjanja svake vrste diskriminacije u izbornom procesu.

"Ne možete donositi Izborni zakon mimo odluka Europskog suda za ljudska prava", kazao je Džaferović istaknuvši kako je to i stajalište Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC).

Muž i žena

Rekao je i kako je "SDA pobjednička stranka nakon izbora 2018. godine i njeno puno pravo je da formira vlast''.

''Protiv SDA su se udružili svi i imali za cilj da izbace SDA i naravno da je formirana vlast. Je li logično da se netko naziva bh. blokom i da se udruži protiv najjače stranke i da SDA isključi iz bh. bloka? To je kontradikcija. Kako se netko može zvati bh. blokom bez SDA", istaknuo je Džaferović.

Rekao je i kako nije zabranjeno da muž i žena sjede na čelu stranke.

"A je li zabranjeno to? Gospođa Izetbegović je jedna od 115 u Glavnom odboru i nema je ni u Predsjedništvu ni u Kolegiju. Hajdemo donijeti takvu odluku da se supruge ne mogu baviti politikom i onda će i gospođa Izetbegović to ispoštovati. Gdje su njena prava i prava svih drugih?", upitao je Džaferović.

Između ostalog, rekao je kako je ''u politiku ušao za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu''.

Karijera i plaća

''Da nije bilo agresije, bio bih odvjetnik ili sudac možda i Europskog suda za ljudska prava i kao odvjetnik bih zaradio više nego sada od ovoga što zarađujem. Plaće zastupnika u parlamentima bile su 'normalne' do 2003. godine kada su iznosile oko 1.500 maraka. Kada sam došao u državni parlament, bilo je glasanje za povećanje od 600 do 700 maraka i ja sam glasao protiv toga i zabranio sam da se meni razlika isplaćuje", rekao je Džaferović za N1.

"Za te četiri godine ja sam svu tu razliku uplaćivao u fond za stipendiranje nadarenih studenata. 2008. godine je bilo bezobrazno povećanje, protiv koga sam glasao i odbijao da primam paušal i uplaćivao također u fond za stipendiranje nadarenih studenata. Plaće jesu velike i treba da budu manje, pogotovo u uvjetima pandemije. U ovoj pandemiji, dok je trajalo stanje opasnosti, ja sam uplaćivao u merhamet dvije trećine plaće", dodao je.

Odgovorio je i na pitanje zašto se ne potrudi svi političari da poboljšaju život građana.

"Plaće su velike i treba da budu smanjene, pogotovo plaće parlamentaraca. Moja plaća sa minulim radom je negdje oko 5.400 maraka, nemam nikakvih kredita. Imam odbitak za funkcioniranje stranke SDA i članarinu i dobijem na ruke 5.400 i to je sve što ja primim kao plaću i smatram da je velika, ali posebno su velike parlamentarcima", istakao je.

 

Kopirati
Drag cursor here to close