Kome su Hrvati u BiH ustaše?

Hrvatska pokreće kanal: Hrvati u BiH na prvom mjestu

Milas je najavio skoro otvaranje HRT-ovih dopisništava u Mostaru i Sarajevu, ukinutih u mandatu ravnatelja Gorana Radmana, te od 1. siječnja otvaranje tzv. Petog kanala
Vijesti / Politika | 20. 10. 2017. u 19:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstojnik Središnjeg ureda Zvonko Milas rekao je u hrvatskom Saboru da je hrvatski narod u BiH "strateška prioritetna Vladina zadaća", te da je odlazak među ljude ponekad značajniji nego konkretna materijalna pomoć.

''Premijer Andrej Plenković je u prvoj godini mandata sedam puta posjetio BiH'', istaknuo je Milas.

No, Milasa je dočekala oporba, pa je tako Nikola Grmoja (Most) rekao ''da se premijer može pohvaliti samo fotografijama'', a Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) pozvao je političare da se "ne našetavaju", a Ured da dijelom preseli u BiH, da radi na terenu kako ne bi postao "ured za utjehu".

Ustaše

Hina piše kako su Oporbeni Most, kao i pojedni nezavisni zastupnici prozvali u petak Vladu zbog odnosa prema hrvatskom iseljeništvu i Hrvatima u BiH, tvrdeći da nema jasnu strategiju ni cilj za iseljeništvo, a lijevi dio sabornice 'na noge' je dignula prozivka Ivice Mišića (Promijenimo Hrvatsku) da su prešutjeli izvješće i da ustvari ne žele Hrvate izvan Hrvatske, jer su oni za njih "još uvijek ustaše".

''Povezanost iseljenika s matičnom državom obostrano je korisna, no ne postoji jasna strategija, vizija ni cilj Vlade za Hrvate izvan Domovine, rekao je Božo Petrov (Most), raspravljajući u Saboru o Godišnjem izvješću o provedbi strategije i zakona o odnosima s Hrvatima izvan domovine, koje je podnio Središnji državni ured za Hrvate izvan RH.

Kad je riječ o statusu Hrvata u BiH, najvećim izazovom označava poštivanje odluke Ustavnog suda o neustavnosti izbora članova Doma naroda Parlamenta Federacije BiH-a i promjenu izbornog zakona.

"Izborni zakon treba promijeniti što je moguće hitnije, dajemo potpunu podršku federalističkom uređenju BiH-a", poručio je Petrov.

Peti kanal


Hina piše kako HDZ-ov Božo Ljubić ''hvali Vladinu politiku'', odnosno "novu paradigmu" prema hrvatskom pitanju u BiH, te upozorava na nezadovoljavajući položaj hrvatske manjine u drugim državama. 

Dinamičnu raspravu dodatno je 'zagrijao' Mišić (PH) opaskom da lijeva strana sabornice nije dala ni jednu repliku o izvješću i da "oni u stvari ne žele Hrvate izvan Hrvatske, za njih su još uvijek ustaše". Ustvrdio je i da postoji bitna razlika između bosanskih Hrvata i hrvatskih Srba - prvi su se borili za BiH, drugi se pobunili protiv hrvatske države.

Milas je najavio skoro otvaranje HRT-ovih dopisništava u Mostaru i Sarajevu, ukinutih u mandatu ravnatelja Gorana Radmana, te od 1. siječnja otvaranje tzv. Petog kanala za hrvatsko iseljeništvo gdje će moći gledati sve 'proizvode' HRT-a.

Kopirati
Drag cursor here to close