Slijedi primjer Kluba Bošnjaka

I Klub Hrvata osporava zakon o ćirilici u RS-u

"Donošenjem navedenog zakona se nastoji favorizirati srpski jezik i ćirilično pismo u odnosu na jezike drugih konstitutivnih naroda i latinično pismo", stoji u prigovoru hrvatskih predstavnika u Vijeću naroda Republike Srpske.
Vijesti / Politika | 24. 09. 2021. u 10:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klub Hrvata u gornjem, nacionalno koncipiranome Vijeću naroda entiteta Republike Srpske pokrenuo je postupak osporavanja Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma pred Ustavnim sudom toga entiteta budući tamošnje Hrvate dovodi u nejednakopravan položaj.

Narodna skupština Republike Srpske je simbolično 15. rujna, na Dan nacionalnog jedinstva, slobode i zastave Republike Srpske i Srbije, kojega su zajednički utvrdili vlasti u Beogradu i Banja Luci, donijela Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma, prenosi Hina. 

Povreda vitalnog nacionalnog identiteta 

Hrvatski predstavnici u Vijeću naroda Republike Srpske, koje je podržao hrvatski potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković, smatraju kako je donošenjem toga zakona povrijeđen vitalni nacionalni interes Hrvata, ali i prekršen Ustav Republike Srpske, zbog čega su pokrenuli postupak njegove zaštite.

U poslanome priopćenju pojasnili su kako Ustav Republike Srpske jednakopravno definira jezik srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda kao službene jezike, a latinicu i ćirilicu kao službena pisma.

"Donošenjem navedenog zakona se nastoji favorizirati srpski jezik i ćirilično pismo u odnosu na jezike drugih konstitutivnih naroda i latinično pismo", stoji u prigovoru hrvatskih predstavnika u Vijeću naroda Republike Srpske.

Pojasnili su kako bi usvajanjem takvoga zakona bila narušena jednakopravnost konstitutivnih naroda i povrijeđen vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda.

Hrvati protiv

Postupak osporavanja Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma pokrenuli su predsjednik kluba Hrvata u Vijeću naroda RS Ivo Mijić, vijećnici Davor Čordaš, Ivo Kamenjašević i Ivo Bošnjak, a podržali su dopredsjednik RS-a Josip Jerković, te zastupnik u Narodnoj skupštini Mijo Perkunić.

Prema odredbama spornoga zakona predviđa se obvezna uporaba ćiriličnog pisma za sve institucije, poduzeća i organizacije koje se financiraju javnim novcem. Zakonom se obvezuje uporaba ćirilice i za manifestacije koje se financiraju javnim novcem. U slučaju nepoštivanja ovih odredbi predviđene su i financijske kazne.

Podsjetimo, Klub Bošnjaka u Vijeću NSRS-a na sjednici je donio Odluku o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma.

Kopirati
Drag cursor here to close