Izborni zakon

Hrvati spremni na svaku vrstu rasprave, Srbi postavljaju uvjet

Borjana Krišto je rekla kako očekuje da na sljedećoj sjednici Doma na korektan način otvore raspravu o prijedlogu izmjena Izbornog zakona koji je Dom naroda dostavio Zastupničkom domu.
Vijesti / Politika | 07. 11. 2017. u 14:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Otvoreni smo za svaku vrstu rasprave, za svaku vrstu konstruktivnog prijedloga koja je u skladu s Ustavom BiH i koja u potpunosti implementira odluke Ustavnog suda BiH koje imamo'', navela je predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto (HDZ BiH) za Fenu.

Rekla je kako očekuje da na sljedećoj sjednici Doma na korektan način otvore raspravu o prijedlogu izmjena Izbornog zakona koji je Dom naroda dostavio Zastupničkom domu.

Po njezinim riječima, rješenja koja su ponudili su, u svakom slučaju, u skladu s Ustavom, u potpunosti provode odluku, nisu diskriminirajuća prema bilo kome.

''Želim još jednom ponoviti da smo i za svaki drugi vid koji osigurava da legitimni predstavnici konstitutivnog naroda biraju svoje političke predstavnike u tijela vlasti, kako zakonodavne, tako i izvršne. To nam je i odluka Ustavnog suda rekla'', kazala je Krišto.

 Uvjet Srba

Predsjedavajuća Kluba zastupnika SDS-a Aleksandra Pandurević je izjavila da taj klub još nije razmatrao Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH te da još nisu odlučili na koji način će glasovati.

''Smatram da ovdje imamo mnogo problema i treba sve u paketu rješavati. Civilizacijska je sramota da Srbi u tri županije s hrvatskom većinom nisu konstitutivni, a onda netko očekuje da mi imamo razumijevanja za njihove probleme. To treba u paketu da riješimo, i izborni zakon i pitanje konstitutivnosti Srba u tri županije s hrvatskom većinom'', kazala je Pandurević. 

Dodala je kako smatra da, kao što se treba riješiti pitanje konstitutivnosti Srba u tri županije, tako se treba riješiti i pitanje izbora jednog člana Predsjedništva.

''Isto je tako je civilizacijska sramota da nemamo izbore u Mostaru, ali sve to mora biti u skladu s ustavnopravnim poretkom BiH. Odnosno, u ovom parlamentu ne možemo donositi rješenja koja su u suprotnosti s entitetskim ustavima, bilo da je to Ustav Federacije BiH ili Ustav Republike Srpske'', kazala je Pandurević.

Čeka se prijedlog SDA

Naime, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je 19. srpnja, po hitnom postupku, usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koji su predložili izaslanici iz hrvatskog naroda: Ljilja Zovko, Bariša Čolak, Zdenka Džambas, Martin Raguž i Mario Karamatić.

Kako navode predlagači, predloženim izmjenama i dopunama regulira se izbor članova Predsjedništva BiH, implementira Odluka Ustavnog suda BiH, to jest izbor izaslanika u Domu naroda Federacije BiH, te Odluka Ustavnog suda BiH koja se tiče izbora u Gradu Mostaru.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za 15. studenog trebao razmatrati zahtjev Doma naroda da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH bude razmatran po hitnom postupku.

Podsjećamo, još uvijek nije do kraja jasan stav SDA po pitanju Izbornog zakona. Iako je stranka rekla kako ima svoj prijedlog što se tiče ovog zakona i izbora u Gradu Mostaru, do sada javnost ne zna sa stav osim onoga što je stranci neprihvatljivo.

Kopirati
Drag cursor here to close