Liste

Hrvati Razim i Anel zaputili se u Dom naroda

Skupština Zapadnohercegovačke županije i prije ovjere lista zakazala je sjednicu s o izboru izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH.
Vijesti / Politika | 10. 01. 2019. u 14:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo BiH ovjerilo je liste kandidata za Dom naroda Parlamenta FBiH iz Skupštine Zapadnohercegovačke županije od kud su stigle četiri kandidatske liste s devet kandidata, piše Dnevni avaz.

Sve liste su ovjerene u SIP-u, a na njima su Marija Iličić, Ivan Leko, Zdravko Bešlić, Damir Jurišić, Žana Miličević, Tomislav Mandić, Ivan Damjanović, Klaudija Skoko i Zvonko Jurišić.

Skupština Zapadnohercegovačke županije i prije ovjere lista zakazala je sjednicu s o izboru izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH.


SIP je ovjerio i osam listi s trinaest kandidata iz Skupštine USK. Pet je listi iz reda bošnjačkog, dvije iz reda hrvatskog i jedna lista iz reda ostalih. 

Kandidati za izaslanike iz USK-a su: Hajrudin Halilović i Rasim Pajić iz A-SDA, Hadis Jusić, Mehmed Mahmić i Asmir Ćufurović, Zinajda Hadžić, Nijaz Hušić svi iz SDA, zatim Nisvet Jusić (Nezavisni blok) i Ekrem Prošić (DF).

Dvije su liste iz reda hrvatskog naroda, to je lista Razima Halkića(SDP) na kojoj je on jedini kandidat, te lista Laburističke stranke i na njoj je Anel Šahinović (LS).

Jedna je lista s kandidatima iz reda ostalih koju je predložila Laburistička stranka, a na njoj su Rasim Kantarević i Edina Abdić –Pleho.

Iz Unsko-sanskog kantona prema Uputstvu SIP-a bira se šest izaslanika i to dva Bošnjaka, jedan Hrvat, dva Srbina i jedan iz reda ostalih.

No, liste kandidata iz reda Srba iz tog kantona nisu dostavljene, jer vjerojatno u kantonalnu skupštinu nisu ni izabrani predstavnici iz reda tog naroda. No, s obzirom da je na izbornim listama na listopadskim izborima u tom kantonu bilo Srba, ali nisu dobili dovoljan broj glasova, sada će oni bez obzira na to, u drugom krugu izbora za Dom naroda FBiH ipak biti izabrani u to zakonodavno tijelo, bez obzira što nisu dio kantonalne skupštine.

Do sada je SIP ovjerio još kandidatske liste iz Skupštine Kantona Sarajevo za Dom naroda Parlamenta FBiH, Skupštine Tuzlanskog kantona (TK) i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

Za ova tri kantona ovjerene liste su vraćene tim skupštinama i SIP sada očekuje da u njima budu i izabrani federalni izaslanici prema uputstvu koje je donio SIP, a koje podrazumijeva raspodjelu mandata prema popisu iz 2013. godine, a ne 1991. godine, kako nalaže Ustav FBiH.

No, za sada je neizvjesno hoće li sve kantonalne skupštine pristupiti izboru izaslanika za Dom naroda prema uputstvu SIP-a ili će čekati da se o njemu očituje Ustavni sud BiH.

Dnevni avaz navodi kako nitko u ovom trenutku ne može reći ni kada bi mogla biti održana sjednica Ustavnog suda BiH o zahtjevima za ocjenu ustavnosti tog uputstva, čije su podnošenje najavili iz nekoliko političkih stranaka.

Prema uputstvu SIP-a, iz Kantona Sarajevo u Dom naroda FBiH birat će se tri Bošnjaka, tri Srbina, dva iz reda ostalih i jedan Hrvat. Iz Tuzlanskog kantona birat će se tri Bošnjaka, jedan Hrvat, dva Srbina i dva izaslanika iz reda ostalih. U Dom naroda FBiH iz ZDK birat će se tri Bošnjaka, jedan Hrvat, jedan Srbin i jedan iz reda ostalih. Iz ZHK biraju se tri Hrvata te po jedan Bošnjak i Srbin. 

Kopirati
Drag cursor here to close