Bez riječi

Hrvati nemaju pitanja

Šarović je primijetio da je Tegeltija riječi "privržen vladavini prava i Ustava" spomenuo 15 puta u obraćanju, ali da ni jednom nije napomenuo da je privržen zakonima…
Vijesti / Politika | 05. 12. 2019. u 15:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije no što je imenovan mandatarem za Vijeće ministara, Zoran Tegeltija odgovarao je na pitanja zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Tako je zastupnik Zukan Helez (SDPBiH) rekao da je prvi dio bio konstatacija stanja, a drugi dio šta će se uraditi, okvirno.

''Ali ono što fali većini programa ekspozea u ovoj državi je kako sve uraditi, na koji način'', rekao je Helez i dodao kako Tegeltija nije bio samouvjeren dok je čitao ekspoze, pa je u jednom momentu pomislio da mu ga je netko napisao.

Brojanje riječi i ljubav

Osvrnuvši se na reformu pravosuđa, Helez je pitao Tegeltiju da li je spreman predložiti reformu pravosuđa ''da se oslobode tegova politike'', kao i je li spreman da stane uz pravosuđe?

Između ostalog, pitao je Tegeltiju i da li voli državu BiH?

Predsjedavajući Kluba zastupnika Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa Mirko Šarović je primijetio da je Tegeltija riječi "privržen vladavini prava i Ustava" spomenuo 15 puta u obraćanju, ali da ni jednom nije napomenuo da je privržen zakonima, odnosno poštovanju postojećih zakona.

''Mnogi od nas žele od vas da čuju i to. S obzirom na to da to niste spomenuli, imam pravo da mislim da niste sigurni u ovaj odgovor ili da bi odgovor bio problematičan. Demantirajte me ako ste sigurni u te odgovore i možete da ih iznesete i kažete'', naveo je Šarović.

Osvrnuo se i na NATO i suradnju s NATO-om, kazavši kako, za razliku od nekih drugih, misli da u ekspozeu to pitanje nije spomenuto.

''Spomenute su reforme, ali ne odbrane nego reforme koje se odnose na približavanje prema Europskoj uniji. O NATO-u ste, po meni, rekli samo jednu rečenicu'', kazao je Šarović.

SDA pere ruke

Predsjedavajući Kluba zastupnika SDA Adil Osmanović je kazao da se radi o ekspozeu koji je dobro odvagan, nije ulazio u neke teške političke teme i dao je prostora i entitetima i kantonima, onako kako Ustav BiH to predviđa, jedna suradnja, da bi se došlo do dalje realizacije programa, odluka...

Foto: Anadolija / Neki zastupnici nisu imali pitanja

''Složit ću se s onima koji su istakli da je dobro da je Tegeltija istaknuo da će se pridržavati vladavine prava, Ustava i zakona koje je donijela PSBiH. Ono što je također Tegeltija rekao, da nije dobro da smo godinu dana imali zastoj u pogledu formiranja vlasti u BiH, pogotovo blokade PSBiH. Ali želim da istaknem uime SDA, da smo mi bili spremni da dođe što prije do formiranja Vijeća ministara BiH u skladu s ustavom, zakonom i poštivanjem svih onih strategija koje je donijelo Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH. Trebalo je puno vremena da dođemo do dokumenta koji se zove Program reformi, što je po našoj ocjeni sasvim dovoljno. O tom dokumentu može kazati da je on također dobar po BiH i dobar po sve njene građane'', naveo je Osmanović.

Nejasne stvari

Zastupnik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Mektić je istaknuo da je Tegeltija u svome ekspozeu iznio brojne nejasne stvari i kontradiktornosti.

"Da je gospodin Denis Zvizdić prije četiri godine iznio ovakav ekspoze, ja bih dobro razmislio da li bi bio ministar. Gospodin Zvizdić je imao jedan korektan ekspoze. Više puta je isticao da će raditi ono što je nadležnost države, a da se ni na koji način nećemo miješati u rad entiteta. U ovom ekspozeu je sve pobrkano", kazao je Mektić, dodajući kako ima nekoliko pitanja za budućeg predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH te da ga posebno zanima hoće li poštovati Zakon o obrani BiH.

Također je pitao hoće li Tegeltija u svome radu podržavati sve reforme iz obrambeno-sigurnosnog sektora iz Programa reformi BiH.

"Govorili ste da ćete se zalagati da BiH što prije dobije kandidatski status za članstvo u EU, ali svjesno izbjegavate NATO i s obzirom na usvojeni Program reformi, hoćete li se zalagati da se ispune sve navedene stvari u tom programu kako bi mi već sljedeće godine dobili poziv da postanemo članica NATO-a?", pitao je Mektić.

Zastava, genocid…

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudin Mehmedović je istaknuo da u ekspozeu gospodina Tegeltije ima mnogo elemenata koji jačaju državu BiH.

Foto: Anadolija / Tegeltija je predstavio ekspoze

"Ako se 30 posto od ovog što smo čuli realizira, onda bi to sigurno bio veliki uspjeh u jačanju institucija BiH i njenog kredibiliteta na međunarodnom planu", kazao je Mehmedović te dalje pitao hoće li Tegeltija poštovati postojeće sudske odluke.

"Hoćete li poštivati Zakon o zastavi BiH ili ćemo opet imati dramu kao u Predsjedništvu BiH? Da li će se negirati genocid? Da li namjeravate posjetiti Potočare? Hoćete li svojim djelovanjem i izjavama poštovati jednakopravnost naroda u Bosni i Hercegovini", pitao je Mehmedović.

Zastupnik Demokratske Fronte Dženan Đonlagić je istaknuo da je veoma pozitivno da će Program reformi BiH biti polazna točka za suradnju sa NATO-om, dodajući da je u ekspozeu navedeno da postoje određene manjkavosti u Ustavu BiH i u Izbornom zakonu BiH.

 

Podsjećamo, Tegeltija je, nakon stanke koja se tražila zbog nedostatka ekspozea u pisanom obliku, i nakon pitanja, 28 zastupnika diglo je ruku za imenovanje,osam ih je bilo protiv a dva su bila suzdržana.

Povjerenstva

Na četvrtoj hitnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je i Prijedlog za članstvo u stalnim povjerenstvima Predstavničkog doma PSBiH.

U Ustavnopravno povjerenstvo izabrani su Alma Čolo, Safet Softić, Nebojša Radmanović, Obren Petrović, Borjana Krišto, Nikola Lovrinović,  Nermin Nikšić, Dragan Mektić i Zlatan Begić.

U Povjerenstvo za vanjske poslove izabrani su Denis Zvizdić, Safet Softić, Obren Petrović, Darijana Filipović, Nenad Nešić, Saša Magazinović, Branislav Borenović, Dženan Đonlagić i Edita Đapo.

U Povjerenstvo za vanjsku trgovinu i carine izabrani su Šemsudin Mehmedović, Edin Mušić, Vojin Mitrović, Mijo Matanović, Nenad Stevandić, Zukan Helez, Mirko Šarović, Enver Bijedić i Damir Arnaut.

U Povjerenstvu za financije i proračun izabrani su Šemsudin Dedić, Nermin Mandra, Dragan Bogdanić, Predrag Kožul, Jakov Galić, Nada Mladina, Mira Pekić, Dženan Đonlagić i Mirjana Marinković-Lepić.

U Povjerenstvo za promet i komunikacije izabrani su Edin Mušić, Nermin Mandra, Staša Košarac, Predrag Kožul, Nenad Nešić, Branislav Borenović, Vlatko Glavaš, Mirsad Kukić i Predrag Kojović.

U Povjerenstvo za ostvarivanje ravnopravnosti spolova izabrani su Vlatko Glavaš, Adil Osmanović, Snježana Novaković-Bursać, Nada Mladina, Damir Arnaut, Mirjana Marinković-Lepić, Aida Baručija, Jasmin Emrić i Vojin Mitrović.

Kopirati
Drag cursor here to close