Galić

Hrvati neće dolijevati ulje na vatru

U Ustavu FBiH se navodi da su kantoni posebno nadležni za ''uspostavljanje i nadzor snaga policije koje nose jedinstvene federalne uniforme s kantonalnim oznakama''.
Vijesti / Politika | 24. 04. 2019. u 10:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Povjereništvu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH za sigurnost, koja je donijela zaključke u vezi s uspostavljanjem rezervnog sastava policije Republike Srpske, bili su isključivo predstavnici bošnjačkih stranaka, bez ijednog hrvatskog predstavnika, piše Večernji list.

Član ovog povjerenstva Petar Galić (HDZ BiH) rekao je da se hrvatski predstavnici u vlasti, kao i kantonima, neće uključiti u dalje ''dolijevanje ulja na vatru''.

Galić je istaknuo da, prema odredbama Ustava FBiH, kantonima pripadaju sve ovlasti koje nisu izričito dodijeljene federalnoj vlasti.

Prema njegovim riječima, inicijativa za osnivanje rezervnog sastava, u skladu s Ustavom FBiH, mora biti upućena kantonima na razmatranje jer je to pitanje u isključivoj nadležnosti kantona.

''Kantoni s većinskim hrvatskim stanovništvom i do sada su znali odgovoriti na brojne izazove, a tako će, ne sumnjam, biti i o ovom pitanju'', naglasio je Galić.

U Ustavu FBiH se navodi da su kantoni posebno nadležni za ''uspostavljanje i nadzor snaga policije koje nose jedinstvene federalne uniforme s kantonalnim oznakama'', prenijela je BHRT.

Po toj logici, apsolutnu odgovornost za javni red i sigurnost imaju kantoni, a ne entitet, piše Večernji list.

Prema istom izvoru, sporno je može li ovakvo povjerenstvo za sigurnost donositi bilo kakve preporuke u vezi s uspostavljanjem rezervnog sastava policije.

U samom opisu poslova ovog povjerenstva piše da se bavi poprilično uopćenim ''pitanjem sustava i politika u oblasti sigurnosti u okviru prava i dužnosti Zastupničkog doma FBiH''.

Naime, Povjerenstvo Zastupničkog doma FBiH za sigurnost donijelo je u utorak četiri zaključka, uključujući i zahtjev predstavnicima međunarodne zajednice, prvenstveno OHR-u, da zaustave usvajanje zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske, koji predviđa uspostavljanje rezervnog sastava.

Kopirati
Drag cursor here to close