Poruka Generacije obnove

Hrvati Herceg-Bosne imaju pravo na samoodređenje

''Neka haaška presuda bude poticaj za odbacivanje diktata međunarodne zajednice i započne proces samoodređenja Hrvata Herceg-Bosne'', stoji u priopćenju za javnost koje potpisuje Frano Čirko, predsjednik Generacije obnove.
Vijesti / Politika | 13. 12. 2017. u 11:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Presuda hercegbosanskoj “šestorci” u Haagu jasno je pokazala da, kao njezin tvorac, međunarodna zajednica prihvaća bošnjačke pokušaje političke majorizacije Hrvata Herceg-Bosne s ciljem uspostave “građanske”, unitarne Bosne i Hercegovine lišene nacionalnih posebnosti'', stoji u priopćenju organizacije Generacija obnove.

Dalje se doda je ''kako Hrvatima, kao najmalobrojnijem narodu u BiH, takav oblik države i političkog sustava ne odgovara i šteti ostvarenju njihovih političkih interesa, krajnje je vrijeme da službena hrvatska politika konačno prestane s naivnim očekivanjima da će međunarodna zajednica zaštititi položaj Hrvata u BiH. Zbog demografskih čimbenika, bitno je da do političkih promjena dođe što prije''.

''Hrvati Herceg-Bosne imaju pravo na samoodređenje, a hrvatska politika u Republici Hrvatskoj i Herceg-Bosni kao svoj prvenstveni politički cilj mora postaviti zaštitu hrvatskih prava i interesa. Cjelovitost i “europski put” BiH nisu vrijednosti same po sebi, nego mogu, eventualno, biti jedan od mogućih okvira za ostvarenje hrvatskih prava i interesa. Mi smatramo da je potrebno otvoriti javnu raspravu o alternativnim političkim okvirima koji bi učinkovitije i trajnije zaštitili položaj Hrvata Herceg-Bosne, uključujući federalne i konfederalne ideje o preuređenju BiH.

Budućnost mladih generacija Hrvata Herceg-Bosne, a posebno njihov ekonomski prosperitet i razvoj, ostvariv je isključivo u političkom okviru koji omogućuje da oni samostalno odlučuju o ključnim pitanjima poput porezne i fiskalne politike, razvoja prometne infrastrukture i kvalitete života, sustava obrazovanja i nacionalne sigurnosti, itd. Uspješnost hrvatskih područja u BiH ne smije ovisiti o milosti i nemilosti sarajevske politike.

Kako bi se ovaj politički zaokret mogao ostvariti, potrebno je da Hrvati okrenu leđa onim političkim opcijama u Republici Hrvatskoj koje neprestano, čak i na dan tragične smrti generala Slobodana Praljka, ponavljaju dogme o “cjelovitosti” i “europskom putu” BiH. Također, još je važnije da Hrvati Herceg-Bosne prestanu tolerirati manipulaciju njihovim teškim položajem od strane HDZ-a BiH, koji se navodno zalaže za treći entitet, a ništa konkretno ne čini da se on zaista i uspostavi. HDZ BiH već godinama iskorištava grčeviti položaj Hrvata za održavanje svoje političke dominacije, kao i za partikularne interese raznih pojedinaca i kriminalnih skupina.

Neka haaška presuda bude poticaj za odbacivanje diktata međunarodne zajednice i započne proces samoodređenja Hrvata Herceg-Bosne'', stoji u priopćenju za javnost koje potpisuje Frano Čirko, predsjednik Generacije obnove.

Kopirati
Drag cursor here to close