Slaven Raguž

Hrvati će ipak u federalnu vlast, a stranka pravi televiziju

''Kruna svega će biti, živi bili pa vidjeli, pristajanje na formalno sudjelovanje u novoj Vladi Federacije, tamo negdje u rujnu'', rekao je Raguž.
Vijesti / Politika | 17. 06. 2019. u 10:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Floskula je kako Hrvati neće ulaziti u vlast Federacije bez izmjena Izbornog zakona, jer su već pristali na to'', rekao je čelnik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž u intervjuu za piortal Dnevnik navodeći kako se hrvatska politika utišala jer su prošli izbori.

Kruna svega

''Što rade i komu služe trenutni hrvatski predstavnici u aktualnoj vlasti na razini Federacije? S istim onim ljudima koji su financirali i proveli proces nametanja Željka Komšića se sjedi i djeluje kao da se ništa nije dogodilo. Neki dan smo svjedočili kako su ministri iz reda bošnjačkog naroda silovanjem Poslovnika skinuli s dnevnog reda odluku o imenovanju ravnatelja FUP-a, na što su kao naši ministri izrazili protivljenje, da bi sutradan nastavili s radom kao da se ništa nije dogodilo'', kaže Raguž.

Navodi kako je u eri ''nesudjelovanja u vlasti bez izmjena Izbornog zakona'' donesen ''protuustavni Proračun s kojim se ponovno pokopao grad Mostar, izglasana je odluka o financiranju Bloka 7 u Tuzli, financijska konsolidacija rudnika po Bosni, dok Aluminij ide u stečaj, a ono što je najlicemjernije podržava se novi zakon o razvojačenim braniteljima koji u potpunosti degradira branitelje HVO-a''.

''Kruna svega će biti, živi bili pa vidjeli, pristajanje na formalno sudjelovanje u novoj Vladi Federacije, tamo negdje u rujnu. Opravdanje će biti vjerojatno 'druga strana je izrazila spremnost na izmjene''', navodi Raguž.

Kaže kako je hrvatsko pitanje danas, ono što je bilo i jučer: situiranje stranačkih kadrova, njihove beneficije, nadzorni i upravni odbori, upošljavanje stranačke mladeži, rodbine i kumova, itd.

Traženje trećeg entiteta

''Godine i godine krajnje negativne selekcije kadrova rezultirala je nazadovanjem hrvatske svijesti u BiH. Sve je podređeno beneficijama i interesima pojedinaca koji nemaju svoje ja i koji se sjete svog identiteta i naroda kojem pripadaju isključivo pred izbore. Nakon izbora, negdje oko Bradine, svi oni zaborave da su Hrvati i uklope se u amorfnu bosanskohercegovačku neofeudalističku masu koja za cilj ima samo da se ovakvo stanje kakvo jeste u BiH održi što dulje. Traženje trećeg entiteta, odnosno argumentirano traženje različitog ustavno administrativnog uređenja BiH koji bi osigurao dugoročnu budućnost ove zemlje s osiguranim pravima svih naroda i građana koji u njoj žive značilo bi dovođenje u pitanje pozicija i ugodnih beneficija koje dolaze s njima. Značilo bi žrtvu. Mi nismo spremni na žrtvu, jer nam je situiranje ograničenih pohlepnika na prvom mjestu'', rekao je.

Govoreći o najavljenom projektu RTV Herceg Bosne rekao je kako na ovom konceptu ''neće doći do probijanja medijske blokade, nego dodatnog nazadovanja''.

HDZ TV

''Kreira se HDZ TV, a ne TV HB. Koncept po kojem bi se nova TV kuća plaćala iz proračuna općina i županija nije dobar. Nama je potreban objektivan, suvremen i profesionalan medij, a ne medij u službi vlasti. Medij na čijem čelu će biti ljudi iza kojih stoje uspješni projekti na medijskom tržištu, a ne projekti koje je blokirala porezna uprava zbog netransparentnog i nenamjenskog utroška sredstava. Ne treba nam još jedan medij koji će služiti za pranje novca preko marketinških i sponzorskih kampanja javnih poduzeća, ministarstava i institucija na čijem čelu je kadar HDZ-a BiH. Jednostavno ovaj koncept koji je netko osmislio u prostorijama HDZ-a BiH ne odgovara niti potrebama tržišta, niti potrebama hrvatskog naroda i rezultirat će još jednim medijskim promašajem, budući da ne učimo ništa iz iskustva. Imali smo već iskustvo jedne TV kuće koja se financirala iz proračuna, pa je otišla u propast. Ponavljam, nama je potreban objektivan, neovisan, tehnološki suvremen, gledljiv i prije svega profesionalan medij koji će informirati o hrvatskoj kulturi, običajima i društvu, ne trebaju nam stranačka glasila'', rekao je.

Raguž pita bi li, po konceptu TV HB kakav je zamišljen u HDZ-u, tj. da se ona plaća iz općinskih i županijskih proračuna, postojala ijedna kritički orijentirana reportaža prema lokalnoj vlasti?

''Bojim se da ne dobijemo medij koji će sutra, primjerice, u Mostaru ignorirati priču o onečišćenju piralenom ili proteste građana, dok bi se u više navrata čitao nepotpisani pamflet gradske uprave po kojem su za problem ekološke katastrofe u Mostaru krivi mediji i nevladin sektor koji o tome govori i piše, kao što se to dogodilo s jednom radio postajom trenutno u Mostaru'', rekao je, između ostalog, Raguž.

Kopirati
Drag cursor here to close