Kuda ide sav taj novac?

HRS: Grad Široki Brijeg rasipno trošio proračunski novac

Bez ikakvih zakonski obveznih pravilnika o financiranju udruga iz proračuna, dodjeljivanja grantova pojedincima i subvencioniranju poduzeća, podijeljeno je preko 1,5 milijuna KM, što putem novčanih, što nenovčanih donacija, ističu iz HRS-a.
Vijesti / Politika | 29. 09. 2020. u 17:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine objavio je izvješće o financijskoj reviziji za Grad Široki Brijeg te je utvrdio niz nezakonitosti, netransparentnosti i rasipnost, priopćeno je iz ŽO Hrvatske republikanske stranke ŽZH.

Siva zona

Bez ikakvih zakonski obveznih pravilnika o financiranju udruga iz proračuna, dodjeljivanja grantova pojedincima i subvencioniranju poduzeća, podijeljeno je preko 1,5 milijuna KM, što putem novčanih, što nenovčanih donacija, ističu iz HRS-a.

Iz Revizorskog izvješća, navode, se može zaključiti kako se oko 30 posto širokobriješkog gradskog proračuna troši u tzv. sivoj zoni, točnije bez jasnog uvida u troškove grada. Troškovnici za obavljanje raznih radova za potrebe grada precjenjuju se i do pet puta!?

Prema istom, navode, uočen je niz nepravilnosti u radu gradskih službi koji se ponajprije odnose na netransparentnu raspodjelu javnih sredstava bez prethodno objavljenih natječaja i utvrđenih kriterija.

"Nerealizirana namjenska sredstva iz 2019. godine u iznosu od 675.527 KM (320.613 od međunarodnih organizacija, 245.543 za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća, 95.813 KM za šume i 13.558 KM za uređenje grobišta) na kraju godine nisu preknjižena na razgraničene prihode, već su priznata kao prihod te godine, što nije u skladu sa Zakonu o proračunu FBiH".

Koliko se aktualna vlast ponaša bahato, poručuju iz HRS-a, najbolje dokazuje činjenica kako Grad Široki Brijeg nije ni dostavio komentar na Revizorsko izvješće u zakonskom roku, a iz kojeg se može iščitati kako je za radove na školi potpisan ugovor o djelu s fizičkom osobom bez javnog natječaja što je bilo protuzakonito. Istoj je isplaćeno 49.140 KM.

Smatraju kako se aktualna vlast ne treba pravdati HRS-u, ali svakako bi trebala polagati račune Širokobriježanima posebno za sredstva od gotovo milijun maraka raspodijeljenih bez javnog natječaja i kriterija.

''Raspodjela sredstava tekućih transfera u iznosu od 934.825 KM izvršena je bez utvrđenih kriterija, objave javnih poziva i bez obveze dostavljanja izvješća i dokumentacije kojom bi se potvrdila namjena korištenja sredstava''. U dodjeljivanju istih vodilo se isključivo voljom gradske uprave, nikako zakonski reguliranim propisima, ističe se.

Gubitak

Sredstva se, pojašnjavaju, odnose na transfere za sport u iznosu od 436.473 KM, transfer za kulturu 198.500 KM, transfer raznim udrugama 179.127 KM te transfere mjesnim zajednicama od 120.725 KM. Ova sredstva dodijeljena su bez javnog poziva, netransparentno, bez utvrđenih kriterija - isključivo na osnovu zamolbe, to je poražavajuće za Široki Brijeg, poručuje ŽO HRS ŽZH.

Nadalje navode, za usluge prijevoza i goriva potrošili su 42.278 KM dok je uvidom u obrasce putnih naloga, utvrđeno je kako se nisu vodile evidencije o relacijama kretanja niti stanju početne i završne kilometraže po danima, zbog čega nisu osigurane adekvatne unutarnje kontrole korištenja službenih vozila sukladno Pravilniku.

''Predsjedavajući Gradskog vijeća i gradonačelnik su posebnim rješenjem Gradskog vijeća utvrdili funkcionerski dodatak u iznosu od 600 KM mjesečno za gradonačelnika, te 300 KM mjesečno za predsjedavajućeg Gradskog vijeća.

Istovremeno, pojedinim zaposlenicima povećane su plaće za 20% do 40%, što je pravdano kao stimulacija, ali s obzirom da su isplate vršene REDOVNO mjesečno tijekom cijele godine, ovo više nema karakter stimulacije, već dodatka na plaću, navode revizori.

U isto vrijeme, Grad je izgubio gotovo 200 tisuća maraka na sudskim sporovima što dokazuje, nažalost, da je Široki Brijeg uvijek na prvom mjestu, jer, očito je vodi katastrofalnu fiskalnu i gospodarsku politiku'', istaknuto je.

''Zato službenim putem, u skladu sa Statutom grada i u skladu sa Zakonom o proračunima, zatražili izvješća o utrošku sredstava po pojedinačnim kontima, kako bi se utvrdilo kome, na koji način i u koje namjene se troši novac poreznih obveznika,jer se on mora trošiti javno, transparentno i u službi građana, nikako u službi dežurne politike i potrebe izborne kampanje'', navodi Županijski odbor Hrvatske republikanske stranke ŽZH.

Kopirati
Drag cursor here to close