Lome se koplja

Hoće li SDS i PDP imati dovoljno ruku da izmjene Poslovnik ZD PBiH?

Dok stranke iz Republike Srpske, koje imaju veću potporu birača, tvrde da bi to bio novi udar na Republiku Srpsku, inicijatori ističu, da će imati dovoljno glasova da se inicijativa nađe u proceduri.
Vijesti / Politika | 13. 11. 2019. u 19:49 Bljesak.info
Pravilnik ZD PSBiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Zastupničkom domu Parlamenta BiH i dalje se lome koplja oko toga hoće li SDS i PDP imati dovoljno ruku da izmjene Poslovnik o radu ovog doma. Dok stranke iz Republike Srpske, koje imaju veću potporu birača, tvrde da bi to bio novi udar na Republiku Srpsku, inicijatori ističu, da će imati dovoljno glasova da se inicijativa nađe u proceduri.

Narednih dana bit će finalizirane aktivnosti u vezi s inicijativom PDP-a i SDS-a koje se tiču Izmjena Poslovnika, а kojima je predviđeno deblokiranje procesa formiranja parlamentarnih povjerenstava. Uskoro će se znati i kada će se inicijativa naći na dnevnom redu koju je, kako tvrdi jedan od inicijatora ove ideje, Branislav Borenović, potpisao veliki broj parlamentaraca.

Borenović tvrdi i da već postoji dovoljno potpisa da se izmjene nađu u proceduri, te da inicijativu do danas nisu podržali zastupnici iz SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a.

“Nisu formalno podržali inicijativu, što naravno ne znači da sutra neće glasati za nju”, kaže predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

“Vidjet ćemo raspored gospodina Zvizdića jer to od njega ovisi on je predsjedavajući. S obzirom da su hitni rokovi, neće proteći mnogo dana da sazovemo ovu sjednicu, moguće do kraja studenog”, smatra predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Svoj potpis na inicijativu već su dali SDP, A-SDA, Naša stranka, SBB, DF, a kako smo neslužbeno saznali stav da se podrži ova inicijativa većinom prevladava i u SDA, što nagovještava i nedavna izjava člana Predsjedništva te stranke Šefika Džaferovića.

“Ja mislim da treba da se omogući svima da sudjeluju u radu parlamentarnih tijela, a oni koji neće ne mogu blokirati rad cijelog Parlamenta i onda na tom tragu treba tražiti rješenje. Mislim da je to rješenje o kojem vi govorite na tragu ovoga o čemu ja sada govorim. Svatko ima pravo da sudjeluje u radu Parlamenta, ali nitko nema pravo da blokira”, kaže Džaferović.

Iz stranaka u Republici Srpskoj, koje imaju većinu, tvrde da bi usvajanje izmjena urušilo ustavnu poziciju predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH. Kako su kazali, ovim se želi zakočiti rad parlamentarnog Povjerenstva za izbor Predsjedavajućeg vijeća ministara BiH, te poručuju da neće dozvoliti da se kršenjem Poslovnika vrše uvjetovanja.

Paraliza BiH

“Oni koji kažu da ovim prijedlogom izmjena Poslovnika žele deblokirati BiH, zapravo će napraviti paralizu BiH, jer je cilj svega ovoga da se legaliziraju pozicije tri omiljena i poslušna ministra Bakira Izetbegovića i da oni ostanu što duže”, tvrdi zastupnik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

“Ovo znači da oni de facto predlažu izmjenu poslovnika na način da brišu zaštitni mehanizam poslovnika, najmanje dvije trećine zastupnika izabranih s teritorije Republike Srpske”, navodi zastupnica SNSD-a Snježana Novaković Bursać.

Zbog sadašnje situacije, u kojoj još nisu imenovani članovi šest povjerenstava, ispaštaju građani, ali i cijela država. Na čekanju su brojni dokumenti, a među njima i ugovor u vrijednosti od 400 milijuna maraka, namijenjen za nastavak izgradnje koridora Vc.

Ugroženo je i 45 međunarodnih ugovora, čija se vrijednost procjenjuje na više od dvije milijarde maraka, a koji još nisu ratificirani u Parlamentu. Nova prilika da se stvari pokrenu s mrtve tačke i što prije uspostavi novo Vijeće ministara, Federalna vlada, ali i profunkcionira državni parlament, je sutrašnji sastanak HDZ-a i SDA. Tada bi stvari trebalo da budu mnogo jasnije.

Kopirati
Drag cursor here to close