Pitanje konstitutivnosti

HNŽ: Srbi strahuju od manipulacije za ubiranje političkih bodova

Srbi koji žive u HNŽ-u su sumnjičavi. Hoće li će opet biti izmanipulirani i iskorišteni za ubiranje političkih bodova?
Vijesti / Politika | 08. 06. 2018. u 08:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbi u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, odlučio je Ustavni sud Federacije BiH, trebali bi dobiti konstitutivnost o kojoj se godinama priča. Srbi koji žive u HNŽ-u su sumnjičavi. Hoće li će opet biti izmanipulirani i iskorišteni za ubiranje političkih bodova?

Srbi u HNŽ nisu ravnopravni s druga dva naroda. Nemaju pravo na korištenje srpskog jezika i ćirilice. Konstitutivnost je najmanje što bi trebalo da dobiju na prostoru čiji su, kroz povijest, neizostavan dio bili, piše RTRS.

"Živite tu, a niste konstitutivan narod, to je malo ponižavajuće. Mislim da bi se trebalo riješiti i da bude nama malo bolje", kaže povratnik, Danijela Vojčić.

"Želimo da vjerujemo da motiv gospodinu Novaliću za pokretanje ove apelacije u izbornoj godini nema želju za prikupljanje nekih političkih jeftinih bodova", rekao je Ljubiša Tamindžija iz Udruženja "Koordinacija Srba".

Čak i ako Srbi u HNŽ formalno budu konstitutivni, a to ne verificiraju i ne ostvare se kao politički narod u ovoj županiji ništa se neće promijeniti. Konstitutivnost na papiru bez konkretnih koraka neće značiti ništa.

"Mislim da ovdje nitko nije neprijatelj Srba. Svi žele pomoći kada su u pitanju narodi, a političke stranke to žele iskoristiti. Prezirem činjenicu što postoje politički hrvatski i bošnjački Srbi", ističe Zoran Krešić, novinar.

Ono što bi promijenilo život Srba na ovom prostoru jeste to da pređu izborni prag i dobiju svoje predstavnike u skupštini kantona, skupštinama grada Mostara i drugim općinama.

Šansu za to imaju na izborima u oktobru. Iz Koordinacije Srba Mostar najavljuju zajedničku listu na ovim izborima.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close