Osudili napade na Milanovića

HNS: Zajednički hrvatski odaziv 20. prosinca treba i mora biti snažan

Predsjedništvo HNS-a pozdravilo je održavanje izbora u Gradu Mostaru nakon 12 godina te je tom prilikom naglasilo važnost političkog dijaloga i konsenzusa koji su omogućili Lokalne izbore.
Vijesti / Politika | 14. 12. 2020. u 13:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski narodni sabor održao je u ponedjeljak 14. prosinca u Domu HDZ-a BiH 17. sjednicu Predsjedništva HNS-a. Na sjednici se razgovaralo o Lokalnim izborima u Gradu Mostaru, trenutnoj političkoj situaciji u BiH, 25 godina Daytonskog mirovnog sporazuma te imenovanju Povjerenstva za NATO. Također, Predsjedništvo HNS-a razgovaralo je o napadima na predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića koji su prethodnih dana upućeni iz BiH.

Predsjedništvo HNS-a pozdravilo je održavanje izbora u Gradu Mostaru nakon 12 godina te je tom prilikom naglasilo važnost političkog dijaloga i konsenzusa koji su omogućili Lokalne izbore. Izbori u Gradu Mostaru važan su iskorak za žitelje grada i napredak na putu k europskom Mostaru i europskoj Bosni i Hercegovini, istaknuto je prilikom sjednice.

Ističući Mostar kao stolni grad hrvatskoga naroda u BiH, Hrvatski narodni sabor je, kao krovna institucija političkog tijela Hrvata, uputio poziv žiteljima Mostara na uvjerljivu i veliku izlaznost 20. prosinca. Hrvatski odaziv treba i mora biti snažan; ključna stvar 20. prosinca je zajedništvo hrvatskoga naroda – naglašeno je.

''Razgovarajući o 25. godišnjici Daytonskog sporazuma, HNS je ponovio potpunu opredijeljenost za stabilnu i mirnu BiH koja je orijentirana k ravnopravnosti konstitutivnih naroda te europskoj i euro-atlantskoj budućnosti. Konstitutivni narodi i njihova prava ne mogu se negirati ni u budućnosti ni danas'', istaknuto je.

Predsjedništvo je također izrazilo zabrinutost sve učestalijim i izravnijim napadima na Daytonski sporazum, kao i pozivima za buduće grubo kršenje temeljnih odrednica i nijekanje prava hrvatskog kao konstitutivnog naroda. Sukladno, uputilo je poziv međunarodnoj zajednici za zaštitu Daytonskog sporazuma kao temelja mira u BiH, ponavljajući kako politički dijalog na svim razinama vlasti mora u potpunosti uključivati legitimne predstavnike koji imaju mandat govoriti u ime konstitutivnih naroda BiH.

Hrvatski narodni sabor je beskompromisno za Bosnu i Hercegovinu kao modernu, demokratsku, višenacionalnu državu jednakopravnih konstitutivnih naroda i građana uređenu na načelima federalizma, supsidijarnosti i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda sukladno deklaracijama EU parlamenta iz 2014. i 2017. godine.

Uvažavajući najvažnije vanjskopolitičke ciljeve HNS-a – Europsku uniju i NATO, Predsjedništvo je naglasilo kako je nužno pristupiti značajnim i vidljivim iskoracima u integracijskim procesima te je pozvalo na žurno imenovanje Povjerenstva za NATO, čime će se omogućiti poboljšan i intenziviran rad s jednom od najvažnijih međunarodnih organizacija.

Predsjedništvo HNS-a na sjednici je osudilo neutemeljene, gnjusne i osobne napade na predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića od strane bošnjačkih lidera i stranaka, te ih okarakteriziralo kao neprimjerene za politički dijalog i odnos sa susjednim zemljama koje pomažu stabilnost i razvoj BiH. Tom prilikom, Predsjedništvo je pozdravilo istupe predsjednika Milanovića te naglasilo važnost daljnje suradnje s dužnosnicima Republike Hrvatske koja je najveći zagovaratelj i partner europske i euro-atlantske BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close