Zahvalni Wigemarku

HNS upozorava na važnost potpisanog Sporazuma

Veleposlanik Wigemark, tvrde, prijatelj ove zemlje kao i Europska unija zagovornici su što skorijeg napretka i ispunjavanja uvjeta za put BiH u EU.
Vijesti / Politika | 10. 08. 2019. u 09:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpisivanje Sporazuma u kojem su sadržani principi za formiranje vlasti budućih partnera na državnoj razini uz posredovanje veleposlanika Lars Guner Wigemarka, kao izaslanika Europske unije u Bosni i Hercegovini, predstavlja ogroman korak u konačnom rješavanju državne razine vlasti i formiranju novog Vijeća ministara, priopćeno je u subotu iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

Veleposlanik Wigemark, tvrde, prijatelj ove zemlje kao i Europska unija zagovornici su što skorijeg napretka i ispunjavanja uvjeta za put BiH u EU.

''Hrvatski narodni sabor (HNS) pozdravlja napore i političku spremnost koji su uloženi od strane izbornih pobjednika, kao i pomoć naših europskih partnera i prijatelja koji su prepoznali važnost jednog ovakvog sporazuma'', priopćili su.

Potpisani principi uz maksimalno uvažavanje svih aktera, navode, predstavlja smjernice koje u konačnici trebaju ubrzati procese, prije svega u kontekstu unutarnjih političkih dogovora kao i rješavanja ključnih pitanja prijeko potrebnih za naš euroatlantski put.

Kako tvrde iz HNS-a, u sporazumu pozdravljaju stavku u vezi izmjene izbornog zakona.

''Kompromis postignut ovim Sporazumom je vrhunski primjer da je uvažavanje svih predstavnika triju konstitutivnih naroda temeljna pretpostavka za jačanje države te vladavinu prava i zakona. Posebno želimo istaknuti kako ovaj Sporazum u jednoj od svojih točaka poziva na implementaciju svih presuda i odluka domaćih i europskih sudova koji se odnose na Izborni zakon u našoj zemlji kako bi se osigurala ustavna i institucionalna jednakopravnost konstitutivnih naroda uz puno uvažavanje njihovih legitimno izabranih predstavnika. Legitimnost kao temeljno demokratsko načelo prepoznato je od strane svih europskih tijela, osobito od Europskog parlamenta kao i posljednjeg izvještaja od strane Europske komisije''.

Smjernice i principi koje su sadržani u potpisanom Sporazumu, navode, predstavljaju snažnu pretpostavku za ključni iskorak kako bi naša zemlja uskoro mogla dobiti status kandidata kao jednog od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva Bosne i Hercegovine.

''U duhu kompromisa i međusobnog uvažavanja, pozivamo što skoriju provedbu svih sadržanih principa u Sporazumu te početak stvaranja političkog ambijenta u korist sva tri naroda i ostalih građana u našoj zemlji'', priopćeno je iz Ureda za informiranje HNS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close