Poruka SIP-u

HNS: Upitno je raspisivanje i održavanje lokalnih izbora

Predsjednici stranaka HNS-a mišljenja su kako je u ovakvim okolnostima krajnje upitno raspisivanje i održavanje lokalnih izbora i smatraju kako o ovim pitanjima treba raspraviti i odlučiti Parlamentarna skupština BiH.
Vijesti / Politika | 04. 05. 2020. u 15:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: HNS / Sjednica HNS-a

Hrvatski narodni sabor (HNS) podržava odluku o nesudjelovanju hrvatskih političkih predstavnika u radu ad hoc političke radne skupine uspostavljene pri Predsjedništvu BiH.

"Imajući u vidu da trenutni saziv Predsjedništva ne ispunjava kriterije konstitutivnosti i legitimnosti predstavljanja sukladno Ustavu BiH sa stanovišta pozicije hrvatskoga člana; nedvojbeno naglašava da hrvatski dužnosnici nikada neće izraziti podršku uzurpatoru koji je već treći put izabran protivno demokratski izraženoj volji konstitutivnog hrvatskog naroda, otimajući pozicije koje pripadaju hrvatskom narodu i svjesno narušavajući temeljne odrednice BiH. Predsjedništvo u ovakvom sastavu nije i ne može biti predvodnik pozitivnih procesa, naročito onih koji se tiču europskih integracija", priopćeno je iz HNS-a nakon online sastanku predsjednika HNS-a i predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića s predsjednicima stranaka HNS-a.

Glavni dio sastanka posvećen je razgovoru o europskom putu BiH u svjetlu online Summita čelnika zemalja EU-a i zemalja zapadnoga Balkan koji se ovoga tjedna održava putem videokonferencije.

Govorilo se i o realizaciji 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Europskoj uniji o napredovanju u europskim integracijama i postizanju najistaknutijeg cilja vanjske politike BiH.

HNS je uputio podršku svojim dužnosnicima u Vijeću ministara BiH prilikom vođenja procesa europskih integracija BiH, pri radu sjednice Kolegija za europske integracije Vijeća ministara.

Također, HNS je apelirao na aktivnije sudjelovanje nadležnih institucija, odnosno Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH, u žurnom pristupanju realizaciji 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, kao reprezentativnih tijela koje po njihovim riječima odražavaju legitimnu zastupljenost i interese svih konstitutivnih naroda i vodećih političkih struktura.

EU i NATO ključni ciljevi vanjske politike BiH

U priopćenju se dalje dodaje kako HNS potvrđuje snažnu i neupitnu predanost integracijama Bosne i Hercegovine u Europsku uniju i NATO, kao ključnom cilju vanjske politike BiH i poticatelju stabilnosti, prosperiteta i razvoja.

"Izražavamo snažnu potporu svim legitimnim i legalnim predstavnicima hrvatskog naroda u tijelima vlasti te ukazujemo na nužnost implementacije odluka Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava koja se tiču provedbe natkrovljujućeg ustavnog načela konstitutivnosti i legitimnog demokratskog predstavljanja", ističu iz HNS-a.

Iz te političke organizacije pozvali su na politički dijalog i unutarnji dogovor kako bi BiH došla "do stabilnosti i članstva u Europskoj uniji što je vodeći vanjskopolitički prioritet i opredijeljenost konstitutivnih naroda i drugih žitelja u BiH".

"Sve političke stranke i njihove lidere pozivamo na odgovornost i predan rad, rad u interesu BiH i njezine ustavne strukture, koordinirajući aktivnosti i preporuke iz dokumenata Europske komisije i drugih međunarodnih institucija koje moramo ispuniti. Pozivamo i na političku odlučnost i senzibilitet prema izbornoj volji konstitutivnih naroda u ključnim trenucima pri europskim integracijama, gdje podržavamo iskorak i napredak umjesto političkih prijepora, preglasavanja i blokada te na izgradnju povjerenja, konsenzusa i dijaloga pri iznalaženju rješenja kako bi se napravili neophodni koraci", navodi se u priopćenju HNS-a.

Upitno raspisivanje i održavanje izbora

Vezano za promjene u Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) BiH iz HNS-a navode kako su te promjene dovele do narušavanja legaliteta i legitimiteta SIP-a te pozivaju mjerodavne institucije da ispitaju kršenje zakona i svih procedura za izbor i imenovanje članova SIP-a.

Predsjednici stranaka HNS-a mišljenja su kako je u ovakvim okolnostima krajnje upitno raspisivanje i održavanje lokalnih izbora i smatraju kako o ovim pitanjima treba raspraviti i odlučiti Parlamentarna skupština BiH.

U priopćenju dalje stoji kako HNS najodlučnije osuđuje svako profiterstvo, kao i konstantna nastojanja netransparentnog djelovanja, kao i nepoštivanje zakonskih procedura pri nabavci medicinske opreme i respiratora, kao i ostale, kako navode, pravno-upitne odluke Federalnog stožera civilne zaštite.

"Hrvatski narodni sabor upozorava na netransparentnu izmjenu sastava federalnog stožera koji, kako se i pokazalo, bez stručnih konzultacija donosi odluke koje bi mogle biti pogubne za zdravstveni sektor i zdravlje žitelja BiH, te poziva nadležne institucije, a posebno Tužiteljstvo BiH, da se utvrde svi propusti pri nabavi respiratora i stvarno stanje kao i da se procesuiraju svi oni koji su sudjelovali u ovom, po svemu sudeći, očiglednom kaznenom djelu, koje ima sva obilježja organiziranog kriminala", ističu iz HNS-a.

Na kraju, HNS je pozvao sve razine vlasti na sagledavanje činjenica te izradu kvalitetnih programa pomoći gospodarstvu i zaštiti radnih mjesta, kao i na veću socijalnu osjetljivost pri rješavanju negativnih utjecaja na gospodarstvo i ekonomiju koje je prouzročila pandemija koronavirusa.

Kopirati
Drag cursor here to close