''Negiranje BiH''

HNS: Komšićeve izjave su izravan udar ustavno-pravni poredak

''Komšićeve izjave treba okarakterizirati kao izravan udar na ustavno-pravni poredak, negiranje Ustava BiH i ne poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma.''
Vijesti / Politika | 16. 08. 2019. u 15:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Željko Komšić, predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji je posredstvom izbornog inženjeringa i većinske bošnjačke izborne volje uzurpirao poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH, u svojoj je izjavi od 15. kolovoza 2019. godine na grub i potpuno izravan način napao same temelje ustavnog poretka BiH i Daytonskog mirovnog sporazuma'', navodi se u reakciji HNS na Komšićeve izjave u kojima je ''višekratno eksplicitno izjavio kako ne priznaje i odbacuje načelo konstitutivnosti naroda te pozvao i druge političke subjekte u BiH da se pridruže njegovoj neustavnoj i antidaytonskoj političkoj agendi''.

Negiranje Ustava

Pozivajući se na Ustav iz HNS-a navode kako je konstitutivnost i jednakopravnost konstitutivnih naroda, ne samo neporeciva ustavna kategorija nego i natkrovljujuće ili temeljno načelo cijeloga Ustava BiH, a time i Daytonskoga sporazuma jer je Ustav BiH najvažniji dio toga sporazuma.

''Stoga, bez imalo pravne i političke dvojbe, Komšićeve izjave treba okarakterizirati kao izravan udar na ustavno-pravni poredak, negiranje Ustava BiH i ne poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma'', podsjećaju iz HNS-a.

Hrvatski narodni sabor u BiH će, navodi se, poduzeti sve raspoložive legitimne pravne i političke aktivnosti kako bi ''ovo antidržavno, antiustavno i antidaytonsko djelovanje bilo sankcionirano i onemogućeno.

Dekonstituiranje Hrvata

''Svoje opasne antiustavne postupke Komšić pokušava opravdati vlastitim (pogrešnim) tumačenjem Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, u kojem se na bilo koji način ne poistovjećuje osiguranje prava kandidiranja na izborima s ukidanjem temeljnog načela Ustava BiH i Daytonskog sporazuma, načela konstitutivnosti naroda. Dokument sadrži na nekoliko mjesta kritike mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa, za koji se navodi da otežava i usporava proces donošenja odluka, ali nigdje ne poziva na ukidanje načela konstitutivnosti'', navodi se u reakciji.

''Spomenute izjave Željka Komšića samo su još jedan u nizu dokaza kako je njegovo već treće uzurpiranje pozicije hrvatskog člana Predsjedništva BiH dio osmišljene unitarističko-šovinističke političke agende. Jedan od glavnih ciljeva te agende je  potpuno ustavno, pravno i političko dekonstitutiranje Hrvata, najprije na razini Federacije BiH, a onda i na razini države'', poručuju iz HNS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close