Lokalni izbori - temelj demokracije

HNS: Izmjene Izbornog zakona za održavanje izbora u Mostaru neodgodive

HNS smatra kako je presuda suda u Strasbourgu težak udarac svima onima koji se opiru izmjenama izbornog zakonodavstva.
Vijesti / Politika | 29. 10. 2019. u 16:37 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH priopćio je kako u potpunosti podržava odluku Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu donesenu u utorak protiv države Bosne i Hercegovine zbog neodržavanja izbora u Mostaru.

"Odluka Europskog suda za ljudska prava potvrda je odluke Ustavnog suda BiH iz 2010. godine, ali i apelacije koju je ranije uputila Ustavnom sudu BiH Borjana Krišto, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma PS BiH, kojom bi se osporile odredbe Ustava Federacije BiH koje su omogućavale da brojniji Bošnjaci biraju Hrvatima predstavnike u Predsjedništvo BiH i Dom naroda Federacije BiH", priopćili su iz HNS-a.

HNS smatra kako je presuda suda u Strasbourgu težak udarac svima onima koji se opiru izmjenama izbornog zakonodavstva i relativiziraju činjenicu da zbog odluka domaćih i međunarodnih sudova BiH ima "krnji i kompromitiran izborni zakon".

Iz HNS-a ističu kako je održavanje lokalnih izbora u Mostaru neodgodivi politički prioritet te da se izbori moraju provesti u skladu s presudama međunarodnih i domaćih sudova koji su presudili protiv nepravilnosti unutar Izbornog zakona.

"HNS poziva političke partnere na žurno postizanje dogovora o Izbornom zakonu, koji će obuhvatiti sve presude Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. Izbornim zakonom mora se osigurati ustavna i institucionalna jednakopravnost konstitutivnih naroda uz puno uvažavanje njihovih legitimno izabranih predstavnika", stoji u HNS-ovom priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close