Iskorak

HNS: Dva sporazuma koja rješavaju ključne političke prepreke

''Postignuti kompromis predstavlja primjer da se uz političku volju može napraviti prijeko potreban politički iskorak kojeg žitelji Mostara čekaju toliko godina''
Vijesti / Politika | 18. 06. 2020. u 08:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info

Hrvatski narodni sabor pozdravlja napore političkih predstavnika i potpisivanje Sporazuma o održavanju izbora u Gradu Mostaru i Sporazuma o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, priopćeno je danas iz Ureda za informiranje HNS-a.

Ova dva velika Sporazuma čine toliko očekivani iskorak u konačnom rješavanju prepreka za održavanje izbora u Gradu Mostaru i funkcioniranje ključnih institucija u Bosni i Hercegovini koje trebaju zaštititi legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH kao i Europskog suda za ljudska prava.

Potpisani Sporazum za Grad Mostar predstavlja temelj za konačno održavanje demokratskih izbora u skladu sa svim odlukama i uklanjanjem diskriminatornih odredbi koje su spriječili izborne procese. Poslije 12 godina ovaj grad i njegovi žitelji konačno imaju mogućnost izraziti volju i birati svoje predstavnike na lokalnoj razini. Postignuti kompromis predstavlja primjer da se uz političku volju može napraviti prijeko potreban politički iskorak kojeg žitelji Mostara čekaju toliko godina, poručuju iz HNS-a.

Grad Mostar danas je jedini istinski multietnički grad i kao takav može poslužiti kao primjer svim sredinama koji svoje različitosti trebaju promatrati kao bogatstvo te ih promicati i sačuvati. Mostar je danas ključno i strateški važno regionalno, infrastrukturno gospodarsko i ekonomsko središte koji povezuje sve dijelove jugoistoka Europe, navode iz HNS-a.

''Također, pozdravljamo i potpisani Sporazum o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH kojim se osigurava legitiman izbor i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i njenih građana u Predsjedništvu BiH i Domovima naroda u skladu s presudama Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava. Implementacijom potpisanih načela riješavaju se ključne prepreke legitimnog predstavljanja i normalno političko funkcioniranje ključnih institucija koje je definirao Ustav BiH'', kazali su iz HNS-a.

Oba potpisana Sporazuma predstavljaju temelj za europsku perspektivu Bosne i Hercegovine osiguravajući nužne preduvjete za procese integracije koje je EU stavila pred našu zemlju, zaključuje se na kraju priopćenja.

Kopirati
Drag cursor here to close