Opasni presedan

HNS: BiH ulazi u novu krizu – sve ključne pozicije u vlasti u rukama Bošnjaka

''Novi razvoji doprinose već postojećoj neravnopravnosti u sklopu Predsjedništva Bosne i Hercegovine'', smatraju u HNS-u.
Vijesti / Politika | 01. 08. 2019. u 16:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine, početkom sljedećeg tjedna preuzet će predsjedanje Zastupničkim domom Parlamenta BiH, te istodobno obnašati izvršnu i zakonodavnu vlast.

U slučaju uspostavljanja rada parlamenta Bosne i Hercegovine, i prijedlozi i odluke o zakonima stižu na adresu istog pojedinca. Kontroverzna najava izazvala je val zabrinutosti o nepoštivanju temeljnih principa podjele vlasti i očekivanog kolapsa ravnoteže u ionako delikatnom i presudnom razdoblju za budućnost Bosne i Hercegovine, navodi se iz Ureda za informiranje Hrvatskog narodnog sabora. 

Stav stručnjaka o opasnom presedanu apelira na činjenicu da su temeljni principi odvojene nadležnosti time narušeni, te da se Bosna i Hercegovina nalazi na neistraženom teritoriju koji može nanijeti novi sloj unutarnjih problema na već postojeće konflikte u stavovima o brojnim problemima s kojima smo suočeni. Indeks o vladavini zakona, sredstvo za sustavni monitoring i analizu stanja u državama, ističe da je najveći problem Bosne i Hercegovine zlouporaba moći, što je trenutni slučaj, objašnjavajući i to da smo pali za jedno mjesto na ljestvici u usporedbi s prethodnom godinom. 

U priopćenju se danlje navodi kako ''dodatna komponenta kontroverze leži u činjenici da predstavnici bošnjačkog političkog tijela u trenutnom razvoju događaja ne vide problem, te otvoreno podupiru narušavanje demokratskih načela i ustroja države, nastavljajući svoju političku strategiju monopolizacije i vlastitih interesa. Tobože domoljubna i dobronamjerna politika Sarajeva o brizi za državu i nepostojanje spora o ravnopravnom političkom zastupanju upravo su javno osporeni činjenicom da Predsjedatelj Vijeća ministara, Doma naroda i Zastupničkog doma pripadaju bošnjačkim političkim predstavnicima kojima je diskriminacija samo druga riječ za političku strategiju. Novi razvoji doprinose već postojećoj neravnopravnosti u sklopu Predsjedništva Bosne i Hercegovine gdje, pored predstavnika srpskog naroda, funkciju obnašaju i dva bošnjačka člana, time izostavljajući interese hrvatskog naroda''.

''Tako su još jednom čelne državne pozicije u rukama bošnjačkih političkih predstavnika, kojima prospekt jednakopravnosti i jednakog zastupanja nisu prioritet, iako bez tih ključnih elemenata ne postoji stabilna europska Bosna i Hercegovina koja može napredovati ka članstvu u Europskoj uniji. Budući da isti predstavnici ne mare za činjenicu da 76,6% građana podupire članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji, može se zaključiti da ne mare za mišljenje stanovnika koje ne zastupaju odstupanjem od koraka ka unutarnjoj stabilizaciji kao preduvjeta za napredak prema prosperitetu i razvoju'', navode iz HNS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close