Godišnjica

HNS BiH: Zapaljive retorike te nelegitimni predstavnici samo su dio izazova

HNS ponavlja da je Daytonski sporazum temelj mira i jednakosti, a da su jednakost, mir i suradnja konstitutivnih naroda budućnost europske Bosne i Hercegovine.
Vijesti / Politika | 21. 11. 2020. u 17:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Hrvatski narodni sabor, kao krovna politička institucija hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, iznova izražava bezrezervnu opredijeljenost daljnjoj izgradnji stabilnosti, ravnopravnog suživota i napretka domovine Bosne i Hercegovine'', navedeno je u priopćenju HNS-a. 

Iako temelj mira koji nas je obvezao na zajedničku izgradnju budućnosti u kojoj su sva tri konstitutivna naroda ravnopravna, kako navode, Daytonski mirovni sporazum danas je sve češće žrtva otvorenih napada koji narušavaju temeljne odrednice Bosne i Hercegovine, opstruirajući prava hrvatskog kao konstitutivnog naroda.

HNS navodi kako su zapaljive retorike te nelegitimni predstavnici i politike samo dio izazova ''s kojima smo danas suočeni, što nas dodatno vraća u prošlost i opstruira željeni i dugo iščekivani napredak našega društva''.

''U tom svjetlu, držimo važnim naglasiti potrebu izmjena Izbornog zakona, čime će se snažno doprinijeti stabilizaciji političkog dijaloga i viziji BiH kakvu je Dayton predvidio. Izabrani predstavnici hrvatskoga naroda odlučni su u zaštiti Daytonskog mirovnog sporazuma i mira koji je donio zajedničkoj domovini, ističući da se budućnost Bosne i Hercegovine ne može graditi bez legitimnih predstavnika njezinih državotvornih naroda'', itaknuto je.

Međunarodna zajednica, koja se u svom radu zalaže za stabilnost i napredak BiH, ističu, ne smije prešutno tolerirati praksu kršenja Daytonskog sporazuma na štetu Hrvata, tim više što su Hrvati istinski predvodnici euro-atlantskih procesa i nositelji europskih vrijednosti. Primjena potpune jednakopravnosti i osiguravanje legitimnosti dužnosnika na svim administrativno-političkim razinama imperativ su u zaštiti euro-atlantske budućnosti BiH i stabilne Jugoistočne Europe.

Sukladno, Hrvatski narodni sabor poziva međunarodnu zajednicu na snažnu zaštitu Daytonskog mirovnog sporazuma, kao i na reagiranje na negacije temeljnih odrednica BiH koje se sve agresivnije koriste kao politički program.

Na koncu, HNS ponavlja da je Daytonski sporazum temelj mira i jednakosti, a da su jednakost, mir i suradnja konstitutivnih naroda budućnost europske Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close