SBB

Hitno: Uvedite potpuni moratorij na otplatu kredita za fizičke i pravne osobe u FBiH

Vlada Federacije BIH i Agencija za bankarstvo FBIH moraju uvesti potpuni moratorij na otplatu kredita i lizinga za pravne i fizičke osobe minimalno na tri mjeseca
Vijesti / Politika | 27. 03. 2020. u 12:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klub zastupnika SBB u Zastupničkom domu Parlamenta FBIH zatražio je da odmah Vlada Federacije BIH i Agencija za bankarstvo FBIH uvedu potpuni moratorij na otplatu kredita i lizinga za pravne i fizičke osobe minimalno na tri mjeseca, uz mogućnost da kreditne obaveze izmiruju oni koji to mogu u ovoj situaciji.

Navode kako je to jedino ispravno i moguće rješenje u situacije u kojoj je zbog pandemije i izvanredne situacije zastao gotovo pa cijeli gospodarski sustav u Federaciji BiH.

''Privatni sektor je ugrožen i na koljenima, a jednako tako i većina radnika jer prometa nema. Ugrožene su sve gospodarske grane, od turizma, hotelijerstva, uslužnih djelatnosti, zdravstvenih privatnih ustanova, marketing agencije, trgovine tekstilom i dr. robom koja nije prehrambena, izdavačke kuće, sve do toga da je u krizi i RTV Servis BIH jer građani u ovoj situaciji ne plaćaju rtv pretplatu, kao i mnogi drugi'', navode u apelu zastupnici SBB-a.

Agencija za bankarstvo FBIH je obznanila Odluke o moratoriju i danas Pojašnjenje s naznačenim mjerama i uz navode da se to odnosi samo na one klijente koji su direktno ili indirektno pogođeni izvanrednim okolnostima.

To znači da se ostavlja mogućnost bankama i lizing društvima da procjenjuju tko je ugrožen i tko nije, odnosno da moraju ući u komunikaciju sa svakim klijentom da vide koju od predloženih mjera da servisiraju.

Takav način za primjenu moratorija nije dobar jer u konačnici ostavlja mogućnost kreditorima da odlučuju kome će od fizičkih lica omogućiti neku od mjera ili kome će od pravnih lica omogućiti korištenje neke od mjera.

Banke bi u tom slučaju bile doslovno zatrpane zahtjevima i to ne znači praktičnu primjenu moratorija već nešto sasvim drugo.

Jasno je da 90% privatnog sektora i fizičkih lica nisu u mogućnosti izmiriti svoje obaveze po kreditima i lizing obaveze pa stoga ovakva odluka Agencije za bankarstvo FBIH nije dobra jer ne sagledava na realan način stanje u državi.

Vlada FBIH mora uvesti potpuni moratorij jer je to jedino ispravno rješenje i to počevši od ODMAH, navode iz Kluba zastupnika SBB u PD PFBIH.

Kopirati
Drag cursor here to close