Inicijativa za stolac

Hercegovini sudi političko pravosuđe pod pokroviteljstvom VSTV-a BiH

''Dobro je da se počelo odmotavati klupko u vezi malverzacija''
Vijesti / Politika | 03. 06. 2019. u 15:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

'' Inicijativa za Stolac želi skrenuti pozornost na to da je bh. pravosuđe dobrim dijelom ispolitizirano i da je potrebno izvršiti korjenite reforme'', poručeno je u priopćenju Inicijative u povodu posljednjih afera vezanih za Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine.

Sudovi u Čapljini i Mostaru - produžena ruka HDZ-a

''Želimo podsjetiti cjelokupnu javnost kako članovi Inicijative za Stolac, koji su pokušavali spriječiti izborne krađe HDZ-a, već tri godine na svojoj koži osjete što znači kad neka politička stranka ima apsolutnu kontrolu nad pravosudnim sustavom. Naime Tužiteljstvo HNŽ, Općinski sud u Čapljini i Županijski sud u Mostaru djeluju kao produžena ruka HDZ-a, a ne kao neovisne pravosudne institucije. Takvo djelovanje pravosudnih institucija mogao bi dokinuti jedino VSTV – kad bi htio. Međutim zahvaljujući osobama kao što su Milan Tegeltija, Ružica Jukić i svi oni koji im podižu ruku da bi ovi imali većinu, spomenute pravosudne institucije u Hercegovini nemaju razloga da mijenjaju bilo što u svom radu, jer za takav rad najveću podršku imaju upravo u VSTV'',  poručeno je iz ove inicijative.

Zahvaljujući tome Tužiteljstvo HNŽ sebi je bez ikakvog straha od posljedica moglo dozvoliti luksuz da na dan 02.10.2016. godine, u vrijeme prekida izbora u Stocu po političkom nalogu izvrši zamjenu dežurnog tužitelja.

Izborna krađa u Stocu

''Da ne bi stvari izmakle kontroli HDZ-u u dežuru je uveden Spomenko Jukić, poznati HDZ-ov izvršitelj. Jukić i njegove kolege su podigli nekoliko optužnica kojima su obuhvatili preko trideset osoba koje su sprječavale izbornu krađu HDZ-a, a s druge strane odbacili su desetine podnesenih kaznenih prijava protiv članova i aktivista HDZ-a koji su vršili krađu izbora, a od kojih su mnogi u upravnom postupku kažnjeni od strane Središnjeg izbornog povjerenstva kao što je slučaj Ivana Perića tadašnjeg predsjednika OIP-a Stolac. Isto tako, Općinski sud u Čapljini sebi je, bez imalo straha od posljedica, mogao dopustiti luksuz da pokloni vjeru iskazu jednog svjedoka samo zato jer je aktivista HDZ te je potvrđivao navode iz politički motivirane optužnice, a odbaci iskaze drugih sedam svjedoka'', poručuje inicijativa za Stolac.

Kantonalni sud Mostar na kojem inače predmeti čekaju na red 3-4 godine, kažu iz Inicijative, ekspresno radi po žalbama Županijskog tužiteljstva i sve uvjetne kazne preinačuje zatvorske.

Političko pravosuđe

''Ovo su samo neki od primjera kako sudi političko pravosuđe pod pokroviteljstvom VSTV-a BiH. Dobro je da se počelo odmotavati klupko u vezi malverzacija, ranije kad je u pitanju SIP i izborni ustav a ovih dana i u vezi VSTV-a. Pozivamo sve relevantne domaće i međunarodne institucije, posebno OHR, da ulože maksimalne napore kako bi se vratilo povjerenje građana na način da će se osigurati neovisna i nepristrana izborna tijela koja su sposobna da garantiraju pravedne izbore, isto tako neovisni i nepristrani pravosudni organi koji će biti u stanju procesuirati sve one koji godinama krše Ustav i zakone, i koji će biti spremni za rješavanje izazova koji utiču na stabilnost zemlje'', poručuje Inicijativa za Stolac.

Kopirati
Drag cursor here to close