Usvojen ''korona zakon''

Herceg: Zajedničkim naporima posljedice 'korona krize' možemo uspješno savladati

''Županija ni na koji način nije opteretila jedinice lokalne samouprave, nego je ovim zakonom tu obvezu preuzela u cijelosti'', rekao je Herceg.
Vijesti / Politika | 23. 05. 2020. u 08:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg ocijenio je kako je Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (Covid-19) i potpori gospodarstvu na području HNŽ - tzv. "korona zakon", kojeg je u petak usvojila županijska skupština, zasigurno jedan od kvalitetnijih i sadržajnijih "korona zakona" u BiH.

Herceg je obrazlažući novousvojeni zakon podsjetio kako je Vlada HNŽ-a, radeći na suzbijanju širenja koronavirusa, svjesna kakve će posljedice "korona kriza" ostaviti na gospodarstvo, istodobno radila i pripremala mjere za pomoć gospodarstvu s ciljem očuvanja što je moguće većeg broja radnih mjesta.

"Sukladno tomu, pristupili smo izradi Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih koronavirusom i potpori gospodarstvu na području HNŽ-a - tzv. 'korona zakona', koji je Vlada utvrdila na sjednici održanoj 15. svibnja 2020. godine", kazao je Herceg.

Istaknuo je pritom kako se mjesecima zalagao i isticao kako teret gospodarske krize mora biti ravnomjerno raspoređen na sve razine vlasti - od federalne do lokalne, međutim, dodao je, kako je konačnim zakonskim rješenjima s federalne razine, taj teret ipak većinski prebačen na proračune županije, gradova i općina.

"Federacija BiH je preuzela subvencioniranje samo doprinosa u fondove obveznih osiguranja u iznosu od 245 maraka, poslodavac 19 maraka poreza na dohodak i posebnih naknada, dok su županijama i JLS ostavljene obveze izmirenja iznosa od čak 425 maraka za neto plaće. No, danas smo tu gdje jesmo i na nama je učiniti najviše što možemo kako bismo pomogli u očuvanju radnih mjesta", rekao je.

Dodao je da preuzimajući tu obvezu, Županija ni na koji način nije opteretila jedinice lokalne samouprave, nego je ovim zakonom tu obvezu preuzela u cijelosti.

"Danas opetovano pozivam i sve druge razine vlasti da slijede naš primjer i pruže snažniju potporu gospodarstvu. Mi smo kao Vlada učinili prvi, ali vrlo bitan korak", naglasio je Herceg.

Istaknuo je također kako će usvojene izmjene i dopune rebalansa proračuna za 2020. godinu, uz "korona zakon", dati ključan financijski okvir i smjernice "našeg ponašanja u ovoj iznimno teškoj i složenoj gospodarskoj situaciji".

"Posljedice 'korona krize' su ogromne, no uvjeren sam u to kako zajedničkim naporima i uz više razumijevanja drugih razina vlasti, izazove koji su pred nama možemo uspješno savladati", zaključio je predsjednik Vlade HNŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close