Online meeting

HDZBiH: Središnje izborno povjerenstvo nema ni legalitet ni legitimitet za iniciranje lokalnih izbora

Na sjednici se razgovaralo o aktualnoj situaciji uzrokovanoj pandemijom koronavirusa te trenutnoj političkoj i gospodarskoj situaciji u Bosni i Hercegovini.
Vijesti / Politika | 17. 04. 2020. u 15:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je održana 11. online sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH, kojom je predsjedao Dragan Čović. Na sjednici se razgovaralo o aktualnoj situaciji uzrokovanoj pandemijom koronavirusa te trenutnoj političkoj i gospodarskoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo HDZ-a BiH donijelo je sljedeće zaključke:

- Pozivamo državljane i sve u BiH na poštivanje mjera kriznih Stožera civilne zaštite kako bi očuvali zdravlje ljudi. Zahvaljujemo zdravstvenim, policijskim i drugim djelatnicima koji su u ovim zahtjevnim okolnostima i naporima dali i daju doprinos u borbi protiv pandemije.

- Pozivamo dužnosnike HDZ-a BiH kao i sve druge, da kroz institucije vlasti osiguraju normalno funkcioniranje, potrebna zaštitna sredstva i opremu, kako zdravstvenim tako i svim drugim ustanovama i institucijama koje izravno sudjeluju u borbi protiv pandemije. Raspodjela sredstava pomoći sa viših razina vlasti mora biti pravedna, a raspodjela zasnovana na stvarnim potrebama lokalnih zajednica, neovisna o nacionalnoj strukturi stanovništva u određenim sredinama.

- Izražavamo uvjerenje da ćemo odgovornim ponašanjem i poštivanjem preporuka uspjeti obuzdati širenje pandemije što će shodno novoj situaciji i od strane struke dovesti do ponovnog razmatranja mogućnosti smanjenja ograničavajućih mjera.

- Naglašavamo i potrebu osiguranja dostojnih uvjeta za boravak u privremenim smještajima za osobe koje dolaze u BiH, a smještene su u karantene. Očekujemo da će na prijedlog struke vrlo brzo te odluke biti promjenjene.

- Pozivamo Vijeće ministara, Vladu Federacije BiH, Vlade županija, gradske i općinske vlasti kao i zakonodavna tijela na svim razinama, da u skladu s ustavnim ovlastima donesu nužne mjere potrebne za očuvanje radnih mjesta te razmotre mogućnosti rasterećenja određenih mjera gospodarstvu kao i zaštite obrazovne, kulturne, sportske i druge institucije, kako bi u budućnosti mogle funkcionirati.

- Predlaže se, s obzirom na nadležnosti županija, gradova i općina na ovim razinama, održavanje sastanaka s predstavnicima gospodarstvenika, pozivamo na zajednički dogovor i donošenje mjera, pri ublažavanju negativnih posljedica na naše gospodarstvo.

- Naglašavamo i potrebu da se shodno proračunskim mogućnostima osigura pomoć poljoprivrednicima u smislu isplate poticaja, te osigura pomoć u proljetnoj sjetvi u cilju ostvarenja što većih zasada s obzirom na ukupnu situaciju a i porast cijena životnih namirnica.

- Osuđujemo korištenje ovakve situacije za politikanstvo i ubiranje sitnih političkih bodova, bez obzira od koga one dolazile, pojedinaca ili stranaka.

- U raspravi o predstojećim lokalnim izborima držimo kako je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) tijelo koje je izabrano suprotno odredbama Izbornog Zakona pa samim time nema ni legalitet ni legitimitet za iniciranje određenih odluka po pitanju održavanja lokalnih izbora jer je to isključivo u nadležnosti Izvršne i zakonodavne Vlasti BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close