Tko koga?

HDZ u Tuzli: Devedesetka i HSP igraju za Bošnjake

Nikolić tvrdi da su HDZ 1990 i HSP BiH žrijebom dobile značajan broj članova biračkih odbora u kojima će biti oni koji će na svaki način pokušati umanjiti broj glasova koje kandidati HDZ BiH budu dobili.
Vijesti / Politika | 29. 09. 2020. u 09:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nakon što su objavljene liste kandidata za predstojeće Lokalne izbore 2020 uočili smo da su u ime HDZ 1990 i Hrvatske stranke prava BiH nositelji listi za gradska vijeća u ovoj županiji sve redom predstavnici Bošnjaka'', objavio je u priopćenju za javnost predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH Soli Danijel Nikolić.

''Takav postupak postao je jednak postupcima Hrvatske republikanske stranke koju predvodi Slaven Raguž i nekakve Čapljinske neovisne liste koji na takav način trguju s biračkim odborima u ovoj županiji već drugi izborni ciklus. Za takve izdajice to je već odavno jasno, ali HDZ 1990 i HSP BiH su morale imati dovoljno političke mudrosti da shvate kakav postupak čine'', navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako se postupak u kojem u Tuzli(Reuf Mujezinović, Daniela Hašimović), Gradačcu (Mulajma Husukić, Mustafa Djedović), Srebreniku (Adila Muslimović), Živinicama (Nezir Rizvić, Amira Muminović), Lukavcu (Sanel Gazetić) i Kalesiji (Hamdija Omerović, Hajrudin Omerović), spomenute stranke imaju liste za gradska vijeća s jednim kandidatom iz reda Bošnjaka, a u nekima i iz reda nacionalnih manjina te da zaslužuju svaki vid osude i hrvatska zajednica u Tuzlanskoj županiji doživljava kao čin izdaje.

''Na ovakav način političke stranke, a na poseban način članice Hrvatskog narodnog sabora BiH dale su povoda političkim subjektima i to tzv. građanskim da se koriste ovime kao dokaz da se i stranke s hrvatskim predznakom koriste metodom kandidiranja Bošnjaka kao predstavnika Hrvata i da 'komšićizacija' i njihova agenda da treba odustati od legitimnog zastupanja ima svoje pobornike u HDZ 1990 i HSP BiH. Jednim potezom poništili ste naša nastojanja snažnog odupiranja takvim nastojanjima naročito u sredinama kakav je tuzlanska regija u kojoj se nastojimo izboriti za punu konstitutivnost i legitimno zastupanje'', navedeno je.

Tvrdi se kako se ''ovim postupkom dao vjetar u leđa politikama koje bi najradije da HDZ BiH i ne postoji na ovom području i to kroz upravljanje biračkim odborima''.

Nikolić tvrdi da su HDZ 1990 i HSP BiH žrijebom dobile značajan broj članova biračkih odbora u kojima će biti oni koji će na svaki način pokušati umanjiti broj glasova koje kandidati HDZ BiH budu dobili.

''Time ste ugrozili nastojanje da HDZ BiH ima vijećnike u navedenim općinama. Uvažena gospodo koji sjedite u Predsjedništvu HNS BiH, a koji ste svojim potpisom dali ovlaštenja za zastupanje vaših organizacija u Tuzlanskoj županiji napravili ste izdaju kakvu nismo mogli ni zamisliti u ovim turbulentnim političkim prilikama. Izdali ste narod kojem valjda i sami pripadate zarad nekog vašeg sitnog osobnog interesa. Postavlja se i dilema na koju HNS BiH mora dati izravan odgovor imaju li ovakvi postupci odobrenje i znače li uvod u politiku kojom se odustaje od zajednice Hrvata na području gdje su malobrojniji? Podsjećamo one članove Predsjedništva HNS koji još uvijek ne znaju da je Vlada TŽ mišljenjem Ustavnog suda FBiH proglašena neustavnom jer nema u svom sastavu Hrvata. Ovakvim činom HDZ 1990 i HSP BiH su zapravo potvrdili i stavili se na stranu ovdašnjih političkih težnji da se Hrvatima oduzmu politička prava. Oni kojima ste dali da vas zastupaju u Tuzlanskoj županiji su najveći zagovornici da se ne treba poštivat princip konstitutivnosti i da se princip građanskog zastupanja treba ukorijeniti kao model koji vodi nestanku jednog od naroda u sredinama gdje su u malobrojniji'', napisao je Nikolić te pozvao spomenute stranke da javno objave za čije ''interese su igrali''.

Kopirati
Drag cursor here to close