Uspostava vlasti

HDZ: Hrvati i dalje za kompromis

Iz HDZ-a ponavljaju kako je jedino rješenje – kompromis.
Vijesti / Politika | 05. 09. 2019. u 15:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH u četvrtak je priopćila kako se, nakon neuspjelog pokušaja formiranja vlasti kojemu je krajnji rok bio u četvrtak, želi vratiti političkom dijalogu.

Potpisom Principa za formiranje Vijeća ministara BiH, dogovorom predsjednika SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH, izbornih pobjednika Općih izbora 2018., prije točno 30 dana, nažalost, nije rezultirao novom vlasti i realizacijom dogovora. Ostala je, tvrde, samo želja za napretkom i inzistiranje hrvatske strane na kompromisu.

Iz HDZ-a ponavljaju kako je jedino rješenje – kompromis.

‘’Ovakvo stanje nikomu ne odgovara, BiH se gura u još dublju političku krizu, udaljava od euroatlantskih integracija, te provedbe ključnih reformi. Nakon isteka dogovorenog roka od 30 dana, ponavljamo, rješenje isključivo može biti dogovor i kompromis, na što dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH skoro godinu dana pozivaju. Odgovornim pristupom moramo omogućiti da izborni pobjednici uspostave vlast, što je u interesu svih konstitutivnih naroda i građana BiH’’, priopćeno je.

Predstavnici hrvatskog naroda, tvrde, nemaju nikakvih dvojbi oko članstva BiH u EU i NATO-u, te provedbe ključnih reformi kako bi se osigurala stabilnost, napredak i bolji životni standard.

Iz stranke navode kako uvažavaju različite poglede ostalih stranaka.

‘’Naši partneri na bošnjačkoj i srpskoj stani imaju pravo na različite poglede vezane za budućnost naše zajedničke domovine BiH. Moramo se maksimalno uvažavati, te kroz zajedništvo i istinsku zaštitu konstutitivnih naroda graditi modernu i europsku BiH’’.

‘’Potpisani Principi za uspostavu vlasti su pravi primjer kompromisa i realnog promišljanja što je doista BiH, te se, ponavljamo, moraju žurno realizirati. To je pravi put i jedino rješenje’’, navode iz HDZ-a BiH.

Podsjećamo, 5. kolovoza, čelnici HDZ-a, SNSD-a i SDA, potpisali su sa veleposlanikom Izaslanstva EU u BiH, Larsom-Gunnarom Wigemarkom, sporazum o uspostavi vlasti u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close