Matematika

HDZ gubi mandat zbog tridesetak glasova

''Iz ovoga je jasno vidljivo da navedenih 214 glasova igra veliku, a ne zanemarivu ulogu'', navode udruga…
Vijesti / Politika | 24. 12. 2020. u 10:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izjava predsjednika Gradskog izbornog povjerenstva Grada Mostara Hilme Džidelije kako 214 glasova koji nisu upisani jednom političkom subjektu (u ovom slučaju HDZ-u BiH) ne može ništa znatno promijeniti je manipulativna iz razloga što navedena po trenutnim službenim izbornim rezultatima u dvije izborne jedinice, Zapad i Jug gubi mandat zbog manjka od oko tridesetak glasova, priopćili su Institut za društveno politička istraživanja i Udruga za promicanje filozofije federalizma.

Optužujući Džideliju za lažne izjave ove dvije udruge navode kako bi, kada bi HDZ-u BiH u izbornoj jedinici Mostar zapad pridodali 214 glasova, ''njihov treći količnik po Saint Lagueovoj metodi bi iznosio 1012 i time premašio prvi količnik BH bloka (1005), što bi značilo da u toj izbornoj jedinici HDZ BiH odnosi 3 mandata, a HRS jedan, umjesto sadašnjega rasporeda 2:1:1''.

''Kada isto učinimo za izbornu jedinicu Mostar jug, drugi količnik HDZ-a BiH iznosio bi 833 i bio veći od prvoga količnika Koalicije za Mostar (782) što bi značilo da HDZ BiH u ovoj izbornoj jedinici osvaja oba mandata. Iz ovoga je jasno vidljivo da navedenih 214 glasova igra veliku, a ne zanemarivu ulogu'', navode udruga dodajući kako je Džidelijina izjava ''ogledan primjer logičke pogreške u užem smislu, tj. nevaljanog zaključka koji je po svojoj strukturi nalik valjanom zaključku''.

''Budući da nije izuzetno teško provjeriti trenutno stanje dodijeljenih mandata, a gradsko izborno povjerenstvo bi trebalo biti prvo koje takve podatke ima, razumno je pretpostaviti da gosp. Džidelija svjesno obmanjuje javnost sofističkom argumentacijom. Stoga pozivamo sve nadležne da poduzmu sve potrebne korake kako bi na kraju ipak prevladala volja građana, a ne izjava koja se često pripisuje Staljinu, naime da je od volje naroda puno bitnije tko broji glasove'', navode Institut za društveno politička istraživanja i Udruga za promicanje filozofije federalizma.

Kopirati
Drag cursor here to close