Podjela resora

HDZ BiH želi ministarstvo obrazovanja u HNŽ-u

U raspravi na Županijskom odboru HDZ BiH predloženo je i vraćanje resora prosvjete, znanosti, kulture u športa u hrvatsku kvotu.
Vijesti / Politika | 29. 03. 2019. u 15:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: HDZ BiH / ŽO HDZ BiH HNŽ

Županijski odbor HDZ BiH HNŽ održa je sjednicu na kojoj se raspravljalo o implementaciji izbornih rezultata i formiranju vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji te pripremi i provedbi unutarstranačkih izbora.

Predsjednik Županijskog odbora gLjubo Bešlić izvijestio je članove toga tijela o tijeku pregovora s mogućim partnerima u budućoj vlasti.

''Županijski odbor HDZ-a BiH Hercegovačko-neretvanske županije krajem siječnja je usvojio Programske odrednice za formiranje vladajuće većine u HNŽ za mandatno razdoblje 2018-2022. čiji su temeljni ciljevi legitimnost zastupanja u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti; stabilna višestranačka vlast; razvojna, gospodarska i prometna politika te poticanje zapošljavanja i samozapošljavanja; reforma obrazovne politike; reforma javne uprave; obitelj, mladi, socijalna politika, kultura, sport i reforma zdravstvenog sustava; te sigurnosna politika, pa je temeljem toga dokumenta otpočeo razgovore o formiranu vladajuće većine s HDZ-om 1990, HRS-om, SDA-om, SDP-om i SBB-om'', stoji u dopisu Županijskog odbora ove stranke

HRS se već u prvom krugu pregovora, navodi se dalje, izjasnio kako će djelovati kao opozicijska stranka, dok se u drugom krugu, temeljem Programskih odrednica, nastavilo dogovarati s drugim relevantnim partnerima od kojih se najviše napredovalo u razgovoru s HDZ-om 1990 koji načelno podržava implementaciju svih ciljeva i SDA-om iz kojeg su ponudili svoj dokument Osnove programa rada vlasti u HNŽ u mandatnom periodu 2018-2022. temeljem kojega će se nastaviti daljnji razgovori.

''Kako je javnost i upoznata nakon drugog kruga razgovora s SDA dogovoreno je kako će se otpočeti proces uspostave vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, a da će se na načelima dokumenata koje su obje stranke predložile u pregovorima zajednički napraviti Platforma vlasti za period 2018-2022. koja će biti temelj izrade programskih odrednica buduće Vlade i pomoć pri dogovoru o raspodjeli resora'', stoji dalje u dopisu.

ŽO HDZ-a BiH Hercegovačko -neretvanske županije inzistira na legitimnom predstavljanju u svim tijelima vlasti pa je temeljem takvih stavova i u pregovorima s SDA dogovoreno kako će se imenovati vodstvo Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije u skladu s prijedlozima klubova Bošnjaka i Hrvata u osobama Šerifa Špage i Tomislava Martinovića.

Potvrđen je prijedlog mandatara buduće Vlade Hercegovačko neretvanske županije Nevenka Hercega.

''U raspravi na Županijskom odboru predloženo je i vraćanje resora prosvjete, znanosti, kulture u športa u hrvatsku kvotu, zbog iznimne važnosti razvoja svih obrazovnih segmenata počevši od osnovnog i srednjoškolskog obrazovanju, pa do jačanja visokoškolskog sektora, posebice imajući u vidu sjedište Sveučilišta u Mostaru kao jedinoga sveučilišta u BiH na kojemu se nastava izvodi na hrvatskom jeziku'', stoji u dopisu..

Tijekom sjednice ŽO HDZ-a BiH predstavnici općinskih i gradskih organizacija dobili su naputak o izboru izaslanika i tijeku pripremama za 13. izborni sabor HDZ-a BiH koji će se održati 27. travnja 2019. godine.

Za sljedeću je sjednicu Županijskog odbora HDZ-a BiH Hercegovačko – neretvanske županije najavljena rasprava o provedbi odluka stranačkih tijela s fokusom implementacije tih odluka na županijskoj razini, navodi se na kraju priopćenja.

Kopirati
Drag cursor here to close