Parlamentarna skupština BiH

HDZ BiH odbio incijativu da se Gabela Polje otvori za školarce

Damir Arnaut je na Twitteru napisao da je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ Bih) glasovala protiv njegove inicijative da se GP Gabela Polje otvori za malogranični promet, da djeca tim putem mogu ići u školu u Metković.
Vijesti / Politika | 15. 09. 2020. u 14:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatio da se u Dnevni red uvrsti inicijativa kojom se od Vijeća ministara BiH traži da u roku od 10 dana provede proceduru prema Hrvatskoj kako bi omogućilo promet učenika preko Graničnog prijelaza Gabela Polje.

Damir Arnaut je na Twitteru napisao da je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ Bih) glasovala protiv njegove inicijative da se GP Gabela Polje otvori za malogranični promet, da djeca tim putem mogu ići u školu u Metković, umjesto 14 kilometara okolo preko GP Doljani.

Podsjetimo, zatvaranjem malograničnih prijelaza između BiH i RH mnogobrojni školarci početkom školske godine došli su u probleme.

Najizrazitiji slučaj je u Čapljini, gdje učenici iz Gabele i Gabela polja sada umjesto par stotina metara moraju ići do graničnog prijelaza Gabela Polje, udaljenog 15-ak kilometara, gdje su često duge kolone vozila.

Kako je ovaj problem aktualiziran početkom nove školske godine, iz Hrvatske Republikanske Stranke naveli su kako će rješenje prezentirati u Hrvatskom saboru.

''U razgovoru sa zastupnicima u Hrvatskom saboru dotakli smo se više tema koje se tiču lokalnih Izbora 2020 u BiH, kao i aktualnih političkih tema. Razgovaralo se ponajviše o inicijativi otvaranja GP Gabela i GP Unka, kao jednom od prioriteta. Naime, MUP RH je jednostranom odlukom zatvorio ove granične prijelaze, otežavši u mnogočemu život ljudi koji žive u pograničnom području. HRS se obvezao pripremiti materijale za saborsku proceduru sa zahtjevom za otvaranje ovih graničnih prijelaza i povećanje pograničnog područja sa 5 km na 30 km. Materijali će se u formi prijedloga dostaviti zastupnicima Mosta, kako bi oni ovu inicijativu mogli iznijeti u odboru za Hrvate izvan Hrvatske, kao i u samome Saboru'', naveli su iz HRS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close