Tužna obljetnica u Bugojnu

''Krajnje je vrijeme za procesuiranje odgovornih za zločin nad Hrvatima Bugojna''

''Tražimo civile za koje znamo da su spaljeni, a ne možemo doći do ostataka'', poručio je Čović.
Vijesti / Politika | 27. 07. 2019. u 12:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na središnjem Spomen obilježju na gradskom katoličkom groblju, počelo je obilježavanje 26. obljetnice stradanja, progona i zločina nad Hrvatima Bugojna.

Počast stradalim bugojanskim Hrvatima odali su predstavnici koordinacija udruga proisteklih iz domovinskog rata HVO HR-HB općinske, županijske i državne razine, kao i hrvatski dužnosnici u BiH na čelu s Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora.

''Tražimo civile za koje znamo da su spaljeni, a ne možemo doći do ostataka, i uopće 17.000 Hrvata Bugojna je nekada živjelo ovdje, imalo svoj dom. Najbolja slika stradanja kroz Domovinski rat se može prepoznati ovdje, ne samo kao žrtva Hrvata, nego svih žrtava u BiH. Današnje sjećanje na sve te ljude i odnos države i onoga što bi trebalo da ima prema svima onima koji su izvršili ove zločine, koji su dali zapovjed za zločine, još uvijek su predmet razmišljanja, prekrivanja. Dok se taj dio potpuno ne završi, pravomoćni, tranparentno za sve, teško da ćemo naći mir u BiH. Krajnje je vrijeme za procesuiranje odgovornih za zločin nad Hrvatima Bugojna'', poručio je  Čović.

Obilježavanje 26. godišnjice stradanja, progona i zločina nad Hrvatima Bugojna, nakon položenih vijenaca, nastavljeno je misom zadušnicom u crkvi Sv. Ante Padovanskog koju je predvodio fra Hrvoje Radić, župnik.

Kopirati
Drag cursor here to close