O odluci SIP-a

HDZ BiH: Jedina moguća odluka

Sukladno odluci SIP-a najveći broj hrvatskih izaslanika u Dom naroda, odnosno po tri, delegirat će županije Središnja Bosna, Hercegovačko-neretvanska te Zapadno-hercegovačka.
Vijesti / Politika | 18. 12. 2018. u 13:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zaatupnik Hrvatske demokratske zajednice BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Peredrag Kožul izjavio je novinarima da današnja odluka Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH nije u skladu s presudom Ustavnog suda BiH u predmetu 'Ljubić', ali i da je jedina moguća ako se imaju u vidu odredbe Izbornog zakona BiH koje nalažu kriterij posljednjeg popisa stanovništva u BiH.

''Stranke oklupljene oko Hrvatskog narodnog sabora tražit će izmjene Izbornog zakona koje bi bile sasvim u skladu s presudom Ustavnog suda u predmetu 'Ljubić''', kazao je Kožul.

Članovi SIP-a su, većinom od 5:2 glasa, u utorak donijeli odluku o načinu popune Doma naroda parlamenta Federacije BiH, koja je temeljena na rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine i uz odrednicu kako će iz svake od deset županija unutar entiteta biti delegiran barem po jedan pripadnik svakog konstititutivnog naroda.

Sukladno odluci SIP-a najveći broj hrvatskih izaslanika u Dom naroda, odnosno po tri, delegirat će županije Središnja Bosna, Hercegovačko-neretvanska te Zapadno-hercegovačka. Dva izaslasnika delegirat će Hercegbosanska županija, dok će se iz preostalih šest županija delegirati po jedan hrvatski zastupnik.

Uz takav izračun izvjesno je kako bi HDZ BiH sa svojim koalicijskim partnerima mogao osigurati najmanje 12 od 17 mjesta u Hrvatskom klubu unutar Doma naroda i time bitno utjecati na proces uspostave vlasti u Federaciji BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close