Svađa oko mjesnih zajednica

HDZ BiH: GV Tuzla radi protuustavno, protuzakonito i protustatutarno

''Nažalost, već treći put se ponavlja isti scenarij, a prema kojem se imenuju organi Mjesne zajednice suprotno trenutno privremenom Statutu Općine Tuzla'', dodaju iz HDZ BiH.
Vijesti / Politika | 27. 04. 2021. u 17:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: HDZ BIH / HDZ BiH Tuzla

''Iako su se svi novoizabrani vijećnici u Gradskom vijeću Tuzla (mandat 2020.-2024.) zaklinjali u Ustav i Zakon i obećavali donošenje Statuta Grada Tuzla prema kojem će urediti i Mjesnu zajednicu to se nažalost nije dogodilo'', navode iz GO HDZ BiH Tuzla.

''Nažalost, već treći put se ponavlja isti scenarij, a prema kojem se imenuju organi Mjesne zajednice suprotno trenutno privremenom Statutu Općine Tuzla'', dodaju.

Kako navode, takav neuskađen Statut za Zakonom o principima lokalne samouprave je predvidio u članku 83.c Statuta Općine Tuzla: ''Savjet mjesne zajednice bira i razrješava Općinsko Vijeće Tuzla, prema izbornim rezultatima sa posljednjih provedenih općinskih izbora, uvažavajući izborne rezultate u mjesnoj zajednici u kojoj se vrši izbor članova Savjeta mjesne zajednice“.

''Napominjemo da Gradsko vijeće Grada Tuzle nikada nije usvojilo Statut Grada, unatoč činjenici da je Tuzla proglašena gradom u listopadu 2014. godine, već i dalje funkcionira na osnovu Statutarne odluke o organizaciji Grada Tuzle i Statutu Općine Tuzla. Jednako tako tuzlanske mjesne zajednice funkcioniraju na osnovu statuta iz 2002. godine, a koji nikada nisu usklađeni sa Zakonom o načelima lokalne samouprave.
U cijeloj priči sporna je činjenica da tuzlanske mjesne zajednice još uvijek nemaju svoje statute, kao i dio članka 83.c važećeg Statuta Općine temeljem kojega se vrši izbor članova vijeća/savjeta mjesnih zajednica, a u kojemu stoji da „Savjet mjesne zajednice bira i razrješava Općinsko Vijeće Tuzla“ jer je takva odredba u suprotnosti sa Zakonom o načelima lokalne samouprave u kojem u članku 28 stoji: „Statutom mjesne zajednice, sukladno sa statutom jedinice lokalne samouprave i aktom o osnivanju, utvrđuju se poslovi koje obavlja mjesna zajednica, organi, kao i postupak izbora, organizacija i rad organa, način odlučivanja i druga pitanja od značaja za rad mjesne zajednice'', dodaje se.

I pored u Ustavu FBiH i Zakonu o načelima lokalne samouprave jasno propisanog načina izbora, vijećnici političkih partija koji danas sjede u Gradskom vijeću, ne uvažavajući propisano, ne poštujući pravo i volju mještana mjesnih zajednica da biraju i budu birani, predložili su, a Gradsko vijeće će vjerojatno „snagom ruku“ donijeti Rješenja o imenovanjima, zasnovana na nekakvom dogovoru i matematici koja je samo njima znana, a ne propisima koji reguliraju tu oblast, a ponajviše na štetu mjesnih zajednica.
Da je ovakav postupak izbora pogrešan utvrdilo je i nadležno Federalno ministarstvo pravde i to u dva navrata. Prvi put (broj akta 09-49-2724/13 od 08.07.2013. godine) za vrijeme mandata Zorana Mikulića (SDP) i drugi put (broj akta 09-49-1788/17 od 25.04.2017. godine) za vrijeme mandata ministra Mate Jozića, kaže se u priopćenju HDZ BiH.

''Protuustavni, protuzakoniti i protustatutarni postupci gradskih vijećnika uvod su u pravnu nesigurnost u Tuzli i pokazatelj u kojem smjeru su mogući postupci prilikom donošenja narednih odluka'', navode iz GO HDZ BiH Tuzla.

Kopirati
Drag cursor here to close