Nemaju povjerenja

HDZ BiH će vjerojatno bojkotirati izbore za načelnika općine Travnik

''To će biti bojkot, odnosno reakcija na sve akcije Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH i sudske odluke. Jednostavno nemamo povjerenja u te institucije, i to će biti naš odgovor na njihovo ponašanje.''
Vijesti / Politika | 04. 02. 2021. u 14:57 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Bojan Domić

Konačna odluka o sudjelovanju Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH na izborima za načelnika Općine Travnik očekuje se u utorak, a predsjednik Općinskog odbora Bojan Domić kaže da HDZ BiH vjerojatno neće imati kandidata te da će bojkotirati prijevremene izbore.

''To će biti bojkot, odnosno reakcija na sve akcije Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH i sudske odluke. Jednostavno nemamo povjerenja u te institucije, i to će biti naš odgovor na njihovo ponašanje. Mislim da ovo što se događa, a pogotovo u SIP-u, potvrđuje da ne odgovaraju svom zadatku i da to tijelo treba žurno raspusti ili smijeniti'' - istaknuo je Domić.

Najavio je, također, da HDZ BiH nastavlja pravnu borbu i da priprema apelaciju Ustavnom sudu BiH na odluku Suda BiH koji je odbio žalbu te stranke na odluku o ponavljanju izbora za načelnika općine Travnik.

Predsjednik Općinskog odbora SDA Tahir Lendo smatra da HDZ-a BiH ima pravo na ovakav stav, naglasivši da SDA ide u izborni proces.

''To je njihovo pravo. Imaju pravo tražiti pravdu i sretno im bilo. Nama je sada raditi po aktualnim odlukama nadležnih institucija. Ništa ne bi trebalo ugroziti ovaj proces jer su odluke donesene i mi ćemo po njima postupiti'' - kazao je Lendo.

Dodao je kako će u idućem periodu SDA objaviti i ime kandidata za općinskog načelnika.

Odluka SIP-a BiH o ponavljanju načelničkih izbora u Travniku i njihovo zakazivanje za 11. travnja, donesena je nakon što je na sam dan održavanja lokalnih izbora, 15. studenoga, preminuo kandidat SDA Mirsad Peco.

Preminuli Peco dobio je najviše glasova birača u Travniku, a po broju osvojenih glasova slijedi kandidat HDZ-a BiH Goran Pejaković.

Izborni zakon BiH neprecizira kako treba postupiti u ovakvim situacijama.

Stav HDZ-a BiH je da je mandat načelnika trebao biti dodijeljen drugoplasiranom kandidatu, dok su iz SDA zastupali stav da izbore za općinskog načelnika treba ponoviti.

Kopirati
Drag cursor here to close