Tradicija

Hadžović s Mostarima: Mostarski skokovi zaslužuju biti na listi nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a

''Nadam se i očekujem da će se mostarski skokovi ubrzo naći na listi nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, jer to u potpunosti zaslužuju'', istaknuo je Hadžović.
Vijesti / Politika | 23. 07. 2020. u 14:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ dr. sc. Rašid Hadžović povodom organizacije tradicionalnih skokova sa Starog mosta u Mostaru, primio je predstavnike Kluba skakača u vodu ''Mostari'' s kojima je održao radni sastanak.

Tijekom susreta 'Mostari'' su upoznali ministra Hadžovića o svim detaljima posljednjih priprema koji se obavljaju za tradicionalne 454. skokove sa Starog mosta, koji će se održati u nedjelju, 26. srpnja. Zbog izmijenjenih okolnosti koje nalaže epidemiološka situacija u BiH, skokovi će održati u potpuno drugačijim organizacijskim okvirima, pred malim brojem ljudi, što je bitno utjecalo i na financiranje i mogućnost organiziranja ovog tradicionalnog događaja.

Hadžović je podržao opredijeljenost Kluba skakača u vodu ''Mostari'' u organizaciji ove manifestacije, navodeći da je bilo jako bitno da se tradicija skokova unatoč svim poteškoćama ipak održi.

''Značaj održavanja skokova za Mostar i BiH u cjelini je ogroman. Ljepotu Starog mosta i njegovu dodatnu popularizaciju upotpunili su upravo tradicionalni skokovi. Održavanjem tradicionalnih skokova iz Mostara svake godine u svijet odlaze slike koje govore o hrabrosti, odvažnosti i vještini koju demonstriraju skakači, poznate mostarske laste. Nadam se i očekujem da će se mostarski skokovi ubrzo naći na listi nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, jer to u potpunosti zaslužuju'', istaknuo je Hadžović.

Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ, cijeneći važnosti tradicionalnih skokova sa Starog mosta, kao i prethodnih godina jedan je od pokrovitelja ove manifestacije.

Kopirati
Drag cursor here to close