Argumenti

Hadžifejzović odgovorio Bakiru pa naljutio mostarski SDA

Da Hadžifejzović zaista vjeruje u to da je „Mostar predan HDZ-u“, nismo sigurni da bi baš u tom „predanom gradu“ gradio vlastitu kuću'', poručeno je u priopćenju.
Vijesti / Politika | 23. 05. 2021. u 14:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: zenicablog / Senad Hadžifejzović

Novinar Senad Hadžifejzović u Centralnom dnevniku Face TV oštro je odgovorio lideru SDA Bakiru Izetbegoviću koji je na press konferenciji, na pitanje zbog čega ne dolazi u njegovu emisiju, kazao da je Hadžifejzović snishodljiv i mehak prema srpskim, srbijanskim i hrvatskim političarima.

Izetbegović je rekao da želi status u emisiji, najmanje kao prema srbijanskim političarima.

Hadžifejzović je podsjetio Izetbegovića da je u siječnju 2017. godine, kada je posljednji put bio u studiju ove televizije imao uvjet da dobije sva pitanja unaprijed.

''Ti si jedini političar u čitavoj mojoj karijeri kojem sam dao sva pitanja unaprijed. Producenti CD-a su bili šokirani zašto to radim. Rekao sam, i vidjet ćete, neće ni zapamtiti pitanja, osim o supruzi, a kamoli suvislo odgovoriti. Nikada nikome, pa ni tvom ocu nisam rekao što ću ga pitati, iako me prvi predsjednik države par puta zamolio da mu kažem samo prvo, uvodno pitanje, pozdrav ili kako ću već početi, zbog njegove koncentracije. Nisam, a tebi jesam – iz sažaljenja i naravno moje samouvjerenosti. Kao što si vidio, sa Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Pahorom, Dodikom, sa većinom predsjednika uopće nemam papir ni napisana pitanja, a tebi sam ih čak i dao'', kazao je Hadžifejzović.

Potom je nastavio odgovor Izetbegoviću:

''Snishodljiv sam prema srpskim i srbijanskim političarima. Ja?! Otiđi ti u Banja Luku kod Dodika, u njegovo gnijezdo i ponesi zastavu BiH i postavi mu je na stol, ispred nosa, ja sam to uradio! Natjeraj ti Dodika da ti prizna genocid usred Banja Luke, ja jesam. Bio si kod Vučića, kao i ja, pa ga nisi pitao je li pucao na Sarajevo, zašto ne prizna genocid, zašto se ne izvini. Umjesto toga, u Beogradu si snishodljivo, pored ostalog, izgubio partiju šaha kao što gubiš politiku sa Srbijom. Ja sam Vučiću u Beogradu rekao da treba ukinuti entitete i da mora, i zbog Srba, da skine ljagu s naroda, da prizna genocid, a ti si taj koji je snishodljivo, udvarački, podmuklo, tajno, netko kaže i izdajnički, čak veleizdajnički poslao emisare Vučiću - Denisa Zvizdića i Safeta Softića da mu prenesu tvoju poruku koja glasi: Vučiću, za par dana ću u Vijećnici napraviti lažnu predstavu Bosancima i Bošnjacima da ću kao fol uputiti Sudu u Haagu zahtjev za reviziju tužbe protiv Srbije zbog genocida u Srebrenici, ne reagiraj na to.

Slagao si, sam priznao da si slagao narod, izdao mrtve, poginule, ranjene, raseljene, jetime, siročad, udovice, majke, borce, državu, Srebrenicu. To nije snishodljivo, to je kukavički. Ne znam što ti je pa si to uradio. Ucijenjen si, moraš ili si samo politički glup?

Novinar je potom rekao da nije on snishodljivo pola BiH dao RS-u, već Izetbegovićeva stranka.

''Nisam ja, snishodljivo, potpisao, pristao da Bosanci i Bošnjaci i građani i ostali žive na samo 24 posto teritorije BiH i to odvojeni u dvije enklave - sarajevsku Gazu i krajišku Zapadnu obalu.

Nisam ja snishodljivo ukinuo međunarodno priznato ime naše države – Republika BiH, već tvoja stranka, ti.

Ja sam protiv RS i FBiH, ja sam protiv entiteta i distrikta, ja sam za cjelovitu, multietničku zajedničku BiH, a ne kao ti snishodljivo za fildžan državu.

Nisam ja, već vi, pregovarali u Rimu, Lisabonu, Ankari, Dejtonu o podjeli BiH na tri republike - ova tvoja bi se zvala Republika Bosna.

Postoje dokazi i ljudi koji će potvrditi tu tvoju snishodljivost. Ti si snishodljivo te 2017., dao izjave u kojima odlično snishodljivo kažeš "Nitko nikada neće ukinuti RS". RS je trajna katagorija, neka Srbi ne brinu, RS ostaje. Kada si rekao da je BiH bez RS trajna kategorija i da ne brinemo za njen opstanak?

Nisam ja snishodljivo dao Dodiku i Čoviću domove naroda. Ključeve od kuće. Sada kukaš zbog svoje snishodljivosti. Ti si snishodljivo donji u koaliciji sa Dodikom i Čovićem. Zafrkavaju te, ismijavaju te. Sve im daješ. Daješ im više nego li sebi ili svom narodu, a o državi da ne govorim.

Ti si snishodljiv prema Srbima, Srbijancima i Hrvatima, ali ću te ispraviti jer ne znaš da se izražavaš precizno, ne prema tim narodima, već prema njihovim liderima.

Ti si definicija snishodljivosti, mekoće, neznanja, poniznosti. Gubitnik. Ali, nisi ti bitan već mi, izgubit ćemo i gubimo zbog tebe i tvoje snishodljivosti'', naveo je Hadžifejzović.

Dodao je da je snishodljivo dogovoreno da Izetbegović HDZ-u daje milijarde, Mostar, financijsku vertikalu, preko države do kantona.

''Desetljećima daješ Mostar Čoviću. Zato što je nekada davno, snishodljivo dogovoreno da je Mostar HDZ-ov.

Snishodljivo HDZ-u daješ pare od kockarnica, kladionica, kompletnu finansijsku vertikalu svih financija u državi, od kantona, preko Federacije i Distrikta, do Vijeća ministara, uprave za PDV, sva ministarstva i sve pozicije financija'', naveo je Hadžifejović.

Podsjetio je Hadžifejzović i na ratne uloge.

''Bio si u trezoru i sigurnim objektima, a moje kolege, umjetnici, novinari, mi smo svi svaki dan prolazili kroz aleje snajpera. Moja raja, braća, sestre, kolege su mi ginule dok si snishodljivo bio u bunkeru. Ja sam platio osobnu cijenu, koja je nikavka u usporedbi s tragedijom naroda, a tebi na sreću nije ništa bilo. Ti si svoje sklonio. Moja je obitelj ranjena.

Umjesto da danas, na press-konferenciji objasniš javnosti, demantiraš navode akademika Kurjaka da tvoja supruga nije završila nikakvu specijalizaciju ili postdiplomski u Zagrebu kod njega, umjesto da demantuješ naše, Face CD originalne dokumente u kojima se vidi da je točno što akademik govori, ti mi uzvraćaš bezveze, mlako, kvalifikacijom u koju nitko ne vjeruje - da sam snishodljiv.

Video: Hadžifejzović Izetbegoviću: Daješ državu za ženu! Čik, odnesi zastavu BiH Dodiku u RS, ja jesam!

I, da, obitelj... Znam da na sijelima i minderima govorite, to je sva vaša SDA politika, da sam ja osoban u novinarstvu i protiv vas. Da sam osoban, ne bi trebalo ni tri minute da vam osobno razobličim vašu snishodljivost.

Ja nisam snishodljiv prema svojoj supruzi, bar sam ravnopravan.

A ti jesi prema svojoj. Zar ne vidiš, zar ne čuješ savjete i glasove pametnijih i mudrijih i pismenijh od mene – Bakire, ne budi snishodljiv prema ženi. Ne daj državu za ženu. I čekam te u petak u ovom studiju. Pustit ću te da pričaš i neću te prekidati. Možda te nekada ukinem, ali neću da te prekinem. Dođi, dođi...'', kazao je Hadžifejzović.

''Hadžifejzović plasira neistine o Mostaru, SDA i Izetbegoviću, činjenice ga demantiraju''

Gradski odbor SDA Mostar neće pristati na propagandne podvale kakve je u subotu sa svoje televizije plasirao Senad Hadžifejzović, te ćemo na svaku neistinu, ma tko je plasirao, reagirati, priopćeno je iz GO SDA Mostar.

''Sve veći dio javnosti shvaća da njegovi prizemni napadi, puni uvreda i neistina, kojima su već duže vrijeme izloženi SDA, njen predsjednik Bakir Izetbegović, a u posljednje vrijeme i rahmetli Alija Izetbegović, nemaju puno veze sa novinarstvom i da iza svega stoje osobni ili neki drugi motivi'', poručeno je iz mostarskog SDA.

GO SDA Mostar će se referirati na dio u kojem Hadžifejzović neosnovano optužuje predsjednika Bakira Izetbegovića i SDA da ''desetljećima daje i prodaje Mostar Čoviću i HDZ-u'', jer će se upravo na tom primjeru najbolje vidjeti kakve su neistine plasirane sa Face TV.

''Ako je na primjeru Mostara lako pokazati kakvim se neistinama poslužio Hadžifejzović, onda je jasno da su i druge izrečene tvrdnje daleko od istine i plod povrijeđene sujete, ljutnje ili nekih drugih motiva.

Dakle, Mostar niti je dan HDZ-u, niti postoji bilo kakav dogovor o tome, što je omiljena teza opozicijskih stranaka, a vidimo sada i Face TV-a.

Da Mostar nije ni „dan ni predan“ svjedoče upravo posljednji izbori. Zahvaljući angažmanu predsjednika Izetbegovića i potpisanom sporazumu o izbornom modelu, probosanskom bloku u Mostaru omogućeno je da ima većinu u Gradskom vijeću. Taj model osim većine u Gradskom vijeću omogućio je probosanskom bloku i da izabere gradonačelnika.

To što je za gradonačelnika izabran kandidat HDZ-a nije posljedica nikakvog SDA-ovog „davanja i predavanja“, kako to tvrdi Hadžifejzović, nego odbijanja vijećnika iz Naše stranke da podrže kandidata Zlatka Guzina iz Koalicije za Mostar. To zna cjelokupna bh. javnost, ali se ta činjenica očigledno ne uklapa u propagandni koncept kojim se, nažalost, svejsno poslužio i Hadžifejzović.
Da Hadžifejzović zaista vjeruje u to da je „Mostar predan HDZ-u“, nismo sigurni da bi baš u tom „predanom gradu“ gradio vlastitu kuću'', poručeno je u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close