Nedopustivo

Hadžiabdić: Mostar predstavlja ozbiljno kršenje principa redovnih izbora u BiH

U Mostaru se od 2008. godine ne održavaju izbori i da to predstavlja ozbiljno kršenje principa redovnih izbora u BiH, upozorava Irena Hadžiabdić.
Vijesti / Politika | 07. 12. 2017. u 14:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija

Predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH Irena Hadžiabdić izjavila je danas u Banja Luci da je nedopustivo da se u Mostaru od 2008. godine ne održavaju izbori i da to predstavlja ozbiljno kršenje principa redovnih izbora u BiH i ne bi trebalo da se prenese na cijelu državu.

 ''To nije dobra slika i ne smije se dozvoliti da se takva situacija prenese na državni nivo. U SIP-u ne vidimo potrebu da se to prenese na cijelu državu'', ukazala je ona.

 SIP će, kaže, po aktualnim zakonskim rješenjima, ako se ne promjene, za što još ima vremena, imati obavezu da raspiše izbore 8.i 9. svibnja 2018., koji bi se održali 7. listopada sljedeće godine.

 Nakon sastanka s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Nedeljkom Čubrilovićem, Hadžiabdić je rekla da će u tom slučaju RS dobiti kompletnu vlast, BiH će imati Predsjedništvo i Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, bit će izabrani zastupnici u Zastupnički dom Parlamenta FBiH, te u deset županijskih skupština.

 ''U ovom trenutku nedostaju odredbe o tome koliki se broj izaslanika bira iz pojedinih kantona i imamo pet mjesec da parlament nađe da to implementira. Ako do toga ne dođe, SIP će sagledati i iskoristiti sve zakonske mogućnosti da odredi broj izaslanika, ako joj to zakon bude dozvolio'', precizirala je Hadžiabdić u izjavi novinarima.

 Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović je precizirao da je na sastanku razmatrano pitanje neusklađenosti Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti RS-a s Izbornim zakonom BiH.

Bilo je riječi i o pitanju preispitivanja izbornih jedinica i broja mandata dodijeljenih svakoj izbornoj jedinici.

 Čubrilović je, nakon sastanka, izjavio je novinarima da se na sastanku govorilo o problemima primjene spomenutih zakona u praksi, jer postoji mnogo nedorečenosti.

 Kazao je da su, kada je riječ o izbornim jedinicama, uočene nepravilnosti u vezi s raspodjelom zastupničkih mandata na štetu određenih izbornih jedinica prilikom izbora zastupnika u Narodnu skupštinu RS-a i Parlamentarnu skupštinu BiH.

''Narodna skupština RS-a će pokušati da sagleda sve mogućnosti i u suradnji s CIK-om vidjeti da li nešto u tom smislu treba i može da se mijenja. Ako postignemo suglasnost, to bi trebali da završimo do svibnja 2018. godine, odnosno proglašenja datuma izbora u BiH'', rekao je Čubrilović.

 Na sastanku bilo riječi i o nepravilnostima u izbornom procesu, radu lokalnih izbornih komisija, angažmanu ljudi iz političkih stranaka u izbornom procesu, te načinu i mogućnostima otklanjanja tih nepravilnosti.

Također, govorilo se i o različitoj sudskoj praksi kada se odlučuje o predmetima u vezi sa sukobom interesa, jer je uočeno da sudovi za iste slučajeve u vezi sa sukobom interesa donose različite odluke, što, kako je rečeno, stvara probleme u radu kako političkim partijama tako i Središnjoj izbornoj komisiji BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close