Drugi krug

Guzin i Kordić pozvali da se odustane od politikantstva

Nakon objave rezultata na zahtjev Koalicije za Mostar sjednica je prekinuta, a nastavak je zakazan za petak, 12. veljače, u 15:30 sati.
Vijesti / Politika | 10. 02. 2021. u 18:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mario Kordić i Zlatko Guzin, kandidati HDZ—a BiH i Koalicije za Mostar, pozvali su na spuštanje tenzija i izrazili uvjerenje da će uskoro Grad Mostar početi normalno funkcionirati.

Njih dvojica naći će se u drugom krugu glasovanja za nasljednika Ljube Bešlića.

Irma Baralija, čelnica mostarske Naše stranke medijima nakon sjednice rekla je kako je znala što ju čeka.

''Čestitam i jednom i drugom'', rekla je. Govoreći o događanjima u BH Bloku rekla je da je ostala na sjednici jer je proces glasovanja bio počeo i glasovanje se nije moglo prekidati.

''Lojalna sam procedurama i smatrala sam da se treba završiti ono što je započeto'', rekla je.

Dodala je kako se zalagala da se svima omogući da se kandidiraju.

''Imali smo konsenzus oko toga da se vratimo na prvi krug, ali nismo imali konsenzus o novim kandidaturama. Žao mi je što je ispalo kako je ispalo. Što se tiče BH bloka i budućnosti to ćemo odlučiti kroz organe vlasti'', rekla je i dodala da za svoje odluke snosi posljedice i da je znala što je čeka.

Zlatko Guzin je rekao kako su napokon stabilizirali situaciju i da se nada da će u petak on biti završen

''Danas je bilo određenog nekorektnog ponašanja određenih vijećnika. I neću se referirati na njihove razloge i kako su se ponašali i srušili dignitet vijeća. Želim se zahvaliti vijećnicima Koalicije za Mostar od prvog susreta i završetka izbora mogu reći da smo sve stavove i odluke donosili konsenzusom i što je tako i dan danas i bit će i tijekom rada ovog Gradskog vijeća'', rekao je Guzin.

Dodao je kako je uvjeren da će opravdati povjerenje.

Upitan za drugi krug, rekao je kako nema teorija zavjera.

''Mislim da se ostavimo priča i ružnih riječi u smislu prodaje i izdaje i mislim da moramo spustiti tenzije. Mnogo je teških riječi rečeni i jezika mržnje. Pozivam sve da se tenzije i ružne riječi ne govore'', rekao je.

Mario Kordić, kandidat HDZ-a BiH, rekao je kako su iznašli rješenje kako nastaviti sjednicu.

''Ovaj grad ima već dugo situaciju kakvu ima s Gradskim vijećem i nadam se da će to u petak biti završeno. Zahvaljujem se građanima što su strpljivo gledali ove dvije sjednice i nadam se da ćemo početi raditi ono za što su nas birali'', rekao je.

Rekao je kako mu je posebno važno da se odustane od politiziranje.

U prvom krugu izbora u Gradskom vijeću Mostara Mario Kordić (HDZ BiH) dobio je 14 glasova, Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar) 12 glasova, Irma Baralija (BH blok) 2 glasa, dok Arman Zalihić (BH blok) nije dobio ni jedan glas. Dva glasa bila su nevažeća.

Nakon objave rezultata na zahtjev Koalicije za Mostar sjednica je prekinuta, a nastavak je zakazan za petak, 12. veljače, u 15:30 sati.

Na samom početku današnje sjednice vijećnici su uvažili mišljenje visokog predstavnika da se izbor mostarskog gradonačelnika treba obaviti tajnim putem te je poništen prvi krug izbora koji je održan u petak javnim glasanjem.

Prije ponovljenog glasanja vijećnici SDP-a BiH i Prve mostarske partije (PMP) napustili su sjednicu, jer nije prihvaćen zahtjev za prekid sjednice Armana Zalihića.

I u drugom krugu glasanja potrebna je dvotrećinska većina, a ako ni jedan od dva preostala kandidata ne dobije toliku potporu, slijedi treći krug u kojem je dovoljna prosta većina.

U slučaju izjednačenog rezultata gradonačelnik će postati mlađi kandidat.

Kopirati
Drag cursor here to close