Pravni nasljednici imovine

Grubeša: RH ne može jednostrano riješiti pitanje imovine BiH

"I pored jasnog napora ministra Grubeše da se pregovori nastave i da se o ovom pitanju razgovara na najvišoj razini, uspjeh je izostao", navodi ministarstvo pravde BiH.
Vijesti / Politika | 26. 05. 2018. u 11:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar pravde BiH Josip Grubeša ocijenio je - nakon što je u petak u Hrvatskom saboru donesen Zakon o upravljanju državnom imovinom koji će omogućiti upravljanje i nekretninama koje su vlasništvu drugih država nastalih raspadom Jugoslavije - da Hrvatska ne može jednostrano donositi odluke o imovini BiH koja je na njezinom teritoriju zaštićena sporazumom o sukcesiji.

"Republika Hrvatska ima pravo na teritoriju svoje države uređivati pravna pitanja zakonima, ali smatramo da pitanje imovine koja je zaštićena Aneksom G Sporazuma o pitanjima sukcesije svakako treba rješavati na bilateralnom temelju s predstavnicima Bosne i Hercegovine", naveo je u pisanoj izjavi ministar Grubeša koju u subotu prenose tiskani mediji u BiH.

Pri tome je pozvao na potpisivanje Ugovora o uređenju imovinsko-pravnih odnosa između BiH i Hrvatske. Dodao je da je to 'pravno pitanje dvije suverene države i Bosna i Hercegovina i njeni ovlašteni predstavnici ne mogu jednostrano riješiti ovaj problem, već je to nužno riješiti diplomatskim putem'.

Hrvatski sabor donio je u petak Zakon o upravljanju državnom imovinom koji će resornom ministarstvu omogućiti da upravlja nekretninama na kojima su kampovi, zemljištima izdvojenim iz poljoprivrednog zemljišta ako se na njima planira izgradnja golf igrališta, hotela, kampova i drugim objektima za turističke usluge.

Ministar pravde BiH Grubeša susreo se tijekom veljače 2018. godine u Zagrebu s ministrom državne imovine Hrvatske Goranom Marićem s kojim je razgovarao o sukcesiji imovine dviju država.

"I pored jasnog napora ministra Grubeše da se pregovori nastave i da se o ovom pitanju razgovara na najvišoj razini, uspjeh je izostao", navodi ministarstvo pravde BiH.

Dvije države, Hrvatska i BiH, započele su pregovore o zaključenju Ugovora o imovinsko-pravnim odnosima još 1997. godine, no nikada nije zaključen.

U priopćenju se navodi i da je ministarstvo pravde u više navrata bezuspješno pokušalo zakazati sastanak s visokom predstavnicom Hrvatske za pitanja sukcesije, kako bi se razgovaralo o primjeni Aneksa G Sporazuma, kao pravnog okvira za rješavanje zahtjeva imovinskopravne prirode.

Zakon, koji je dobio potporu većine zastupnika omogućuje stavljanje u funkciju nekretnina za koje nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi kao što su bivša odmarališta na hrvatskoj obali koja 28 godina propadaju, na način da se daju u dugoročan zakup.

Kopirati
Drag cursor here to close