Žestoka rasprava

Grubeša ostaje ministar

Nastavak rasprave o inicijativi za smjenu ministra pravde BiH Josipa Grubeše obilježila je žestoka rasprava zastupnika.
Vijesti / Politika | 25. 02. 2021. u 18:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH je odbio inciijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH putem smjene ministra pravde Josipa Grubeše.

Sa 14 glasova za, 17 protiv, jednim suzdržanim glasom i uz nepostojanje opće većine, zastupnici Zastupničkog doma PSBiH odbili su inicijativu za smjenu ministra pravde Josipa Grubeše.

Nastavak rasprave o inicijativi za smjenu ministra pravde BiH Josipa Grubeše obilježila je žestoka rasprava zastupnika, javlja BHRT.

Tako je prvo, Branislav Borenović tražio ispriku predsjedavajuće Borjane Krišto zbog toga što je,kako je rekao uvrijedila zastupnike grupe koja je pokrenula inicijativu za smjenu, nazvavši ih ''tamo nekim izaslanicima, temo nekom grupom''.

Međutim, Krišto je odgovorila da ostaje pri onome što je rekla. Potom je i Dragan Mektić prigovorio tonu predsjedavajuće koja je, kako je rekao, ''podigla ton''.

Snežana Novaković Bursać (SNSD) rekla je kako s vremena na vrijeme Zastupnički dom ima čudnu većinu, koja se formira od izaslanika koji nisu formirali Vijeće ministara i SDA , te da je i zahtjev za smjenu ministra pravde BiH Josipa Grubeše oslikava takav odnos.

''To je neozbiljna komisija za ozbiljne stvari. Reforma pravosuđa i sve što trpimo kao jedan hibrid i neuspjeli eksperiment koji je ovdje instalirala međunarodna zajednica početkom 2000-ih mogao je rezultirati samo lošim efektima koji mi kao građani svaki dan živimo'', rekla je Bursaćeva.

Prema njenim riječima, nikakva ad hoc komisija ne može pomoći, već samo ozbiljan pristup Ministarstva pravde, koji bi pratila odgovarajuća kvalificirana parlamentarna većina.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša je u svom izlaganju rekao kako nisu točni navodi ad hoc formirane Privremene istražne komisije za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH da se on nije odazvao pozivu komisije. Naveo je kako se iz korespondencije sa njegovog uredom ''lako i nedvosmisleno'' može provjeriti da je naveo kako je spriječen ranije preuzetim obavezama, te da je očekivao novi termin istražne komisije.

Dodao je da je saslušao diskusije, te da ne želi da odgovara na neosnovan pokušaj njegove diskreditacije.

''Prozvati me odgovornim za stanje u pravosuđu je čista demagogija. Takvom retorikom više ruše dignitet ovog doma nego moj'', rekao je Grubeša, ističući da su izostali vjerodostojni pokazatelji za pokretanje inicijative.

Dodao je i kako je riječ o “sumanutoj medijskoj hajki”, koja je skrojena u “sarajevskim kafanama”.

Grubeša je ukazao da u parlamentarnoj Istražnoj komisiji za utvrđivanje stanja u pravosuđu nema nijednog Hrvata, te da se nelegitimnim presedanima pokušava uvesti praksa da se odlučuje bez jednog konstitutivnog naroda.

Na njegovo izlaganje reagirao je Dženan Đonlagić, rekavši kako je bahato obraćanje ministra Grubeše, te njegove riječi da se porijhedlog pravi iz sarajevsjkih kafana”, te spominjanje izbacivanja Hrvata, uvredljiveo, te tražio 15-minutnu pauzu, koja je dana.

Predsjedavajući Privremene istražne komisije za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH Damir Arnaut naveo je da je Komisija usvojila zaključak za pokretanje ove inicijative, budući da nitko od pozvanih svjedoka na do sada održanih 26 sjednica ove ad hoc komisije, osim Grubeše, nije odbio suradnju.

Zastupnik DF-a i član Privremene istražne komisije Zlatan Begić naveo je da predstavnici izvršne vlasti, konkretno Vijeća ministara, moraju dobiti podršku parlamenta da bi bili imenovani.

“Glasao sam za ovo Vijeće ministara uključujući i Grubešu”, rekao je Begić, ocijenivši da su loši rezultati Ministarstva pravde u Vijeću ministara, ali i parlamenta.

Prema riječima poslanika Zukana Heleza /SDP BiH/, jednog od potpisnika inicijative za smjenu Grubeše, Privremena istražna komisija se od početka svog rada suočavala sa opstrukcijama.

“Što je razlog da se ministar ne odazove pozivu Komisije”, upitao je Helez, koji Grubeši zamjera što nijedan od zakona iz 14 prioriteta Europske komisije nisu još došli u parlamentarnu proceduru, tvrdeći da je eksponent određenih politika u BiH.

Zastupnik HDZ BiH Nikola Lovrinović rekao je da zastupnici ove stranke neće podržati inicijativu, postavljajući pitanje legitimnosti Privremene istražne komisije.

On je ocijenio da je Grubeša nesvjedočenjem u Komisiji branio nezavisnost pravosuđa.

Navodeći da ni glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Gordana Tadić, ni predsjednik Suda BiH Ranko Debevec nisu trebali da se odazovu pozivu Komisije za svjedočenje, Lovrinović je podsjetio da Bijeće ministara podnosi izvještaj o radu Zastupničkom domu i da je to prilika da se raspravlja o svemu.

Adil Osmanović iz SDA rekao je da ova stranka ne bježi od ovakvih inicijativa, kako bi se na argumentiran način razgovaralo i izvršio demokratski pritisak na Vijeće ministara da bržim tempom radi i predlaže zakone.

Osmanović je ocijenio da Vijeće ministara BiH radi usporeno, te rekao da će SDA, ukoliko se to ne promijeni, donijeti konačnu odluku u vezi sa Vijećem ministara.

Kopirati
Drag cursor here to close