Ministar pravde BiH

Grubeša: Migranti su problem jer Mektić ne radi svoj posao

Ministar Grubeša pozvao je na rješavanje problema s migrantima i na jači angažman onih koji su trebali spriječiti nelegalni ulazak migranata u BiH.
Vijesti / Politika | 20. 05. 2018. u 16:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Neozbiljno je od ministra sigurnosti Dragana Mektića da daje pravne kvalifikacije postupanja ovlaštenih službenika HNŽ-a, posebice jer državni udar kao kvalifikacija kaznenog djela ne postoji. Mišljenja sam da je svakako bolje da je ministar Mektić svoj posao, kada je u pitanju situacija s migrantima, istu rješavao kada je bilo izvjesno da ćemo imati problem kad i sve druge europske zemlje, ali je dozvolio da u ovako ozbiljnoj situaciji kaskamo i pokušao, zajedno s nekim političkim strujama, na prepad riješiti situaciju bez da o tome ima suglasnost svih političkih aktera u BiH.

Vijeće ministara BiH nije i ne može narediti prebacivanje migranata iz Sarajeva u Salakovac pa je komentiranje ministra Mektića nedostojno državnog ministra, i svakako gubljenje dragocjenog vremena koje može provesti istinski tražeći prihvatljivo rješenje za ovu situaciju, a koje ćemo prihvatiti i prezentirati javnosti, a nećemo provoditi bez suglasnosti pod okriljem noći'', rekao je za Večernji list ministar pravde BiH Josip Grubeša, komentirajući prebacivanje migranata iz Sarajeva u Mostar i optužbe na račun hrvatskih dužnosnika da su izveli državni udar, u čemu je osobito prednjačio Dragan Mektić.

Ministar Grubeša pozvao je na rješavanje ovoga problema i na jači angažman onih koji su trebali spriječiti nelegalni ulazak migranata u BiH.

Lasić ispitan

Inače, u petak navečer u prostorijama SIPA-e u Mostaru, u svojstvu svjedoka ispitivan je ravnatelj policije u HNŽ-u Ilija Lasić. Kako neslužbeno doznaje Večernji list, u višesatnom ispitivanju Lasić je rekao kako je policija djelovala isključivo u svojstvu zaštite stanovnika HNŽ-a i očuvanja stanja sigurnosti u županiji.

Također, istaknuto je kako je policija djelovala na zahtjev građana, koji su MUP-u HNŽ-a dostavili peticiju u kojoj se tražila reakcija policije na najavu dolaska migranata. S obzirom na to da su iz Sarajeva u Mostar upućeni migranti koji nemaju nikakve dokumente uz sebe, veliko je pitanje ima li među njima onih koji su u Bosnu i Hercegovini došli radi nekih drugih motiva osim potrage za boljim životom u Europi.

Više izvora je potvrdilo Večernjem listu kako je reakcija MUP-a HNŽ-a bila u skladu sa zakonskim ovlastima, kako je bila izazvana reakcijom građana te kako su poduzete sve radnje kako ne bi došlo do većih incidenata. Nadležni za Izbjeglički centar Salakovac u subotu su vršili popis ljudi koji su smješteni na ovoj lokaciji.

Kopirati
Drag cursor here to close